Mijn Filmjaar: 2018

Beste films 2018 top 10 films
2018 is weer afgelopen, wat onlosmakelijk verbonden is aan het terugkijken. Een jaar dat voor mij als blogger anders liep dan dat ik me aan het begin had voorgesteld, want half februari besloot ik een break te nemen. Ik haalde nog te weinig voldoening uit het schrijven en besloot m’n energie in andere dingen te steken, wat ook erg veel voldoening gaf. Toch begon een paar maanden later, in juli, het toch weer te jeuken en keerde ik terug. Deze keer wel met de bewuste keuze om niet meer vijf dagen in de week artikelen te plaatsen, maar simpelweg wanneer ik er zin in had. Een juiste aanpak, want daardoor schrijf ik nu weer met meer plezier. Maar genoeg over m’n break, tijd om de belangrijke vragen te beantwoorden, welke doelen heb ik gehaald, hoeveel heb ik gezien, zijn er titels die een perfecte score hebben behaald en natuurlijk de vraag wat de slechtste en de beste films van 2018 waren.

Doelen

Elk jaar zet ik voor mezelf een aantal filmgerelateerde doelen die ik voor het einde van het jaar wil halen. Dit jaar waren dat er een aantal:
2018 Blindspot films
• Alle 2018 Blindspot films te kijken (mijn keuzes voor dit jaar waren deze)


• Minstens twee nieuwe blogathons starten.

Dit wordt te veel in films gezegd
• Er voor zorgen dat er wat meer artikelen zijn naast de recensies.


• Goed nadenken over Filmblogs.nl, ook samen met andere filmbloggers, om te zien of we naast een groei van bloggers ook het aantal bezoekers kunnen laten groeien.


• Een derde editie organiseren van de “Filmblog get together”.

Nu zou ik deze doelen stuk voor stuk kunnen bespreken, maar kort samengevat heb ik geen van deze doelen behaald. Vanwege m’n break had ik niet de drive meer om energie in deze doelen te steken. Ik heb van een aantal een gedeelte gedaan (aantal blindspot films gekeken, één blogathon gestart, diverse artikelen geschreven in “De verdwenen bioscopen van” reeks over onder andere Almelo, Gouda en gestart met Delft). Wat betreft het community aspect heb ik hier zo goed als geen tijd ingestoken vanwege de redenen die ik beschreef in m’n artikel over m’n break.

Alhoewel ik het idee van een derde Filmblog Get together nog steeds heel erg leuk vindt, zou ik zoiets meer ondersteunend als organiserend willen doen. Dus als iemand zich geroepen voelt, laat het me weten…

De Filmkijker tienen

Zoals je inmiddels wel weet, komt het niet zo vaak voor dat ik een film een perfecte score geef en dat was dit jaar niet anders. Slechts drie titels gaf ik een tien. Dat waren:

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Review Three Billboards Outside Ebbing Missouri
Een film die ik meerdere malen heb gezien en elke keer weer van heb weten genieten. Prachtige rollen, maar ook een ijzersterk verhaal. [Mijn recensie]

Upgrade

Upgrade recensie
Een film waar ik nog nooit van had gehoord, maar uiteindelijk een heerlijke science fiction ervaring bleek te zijn met veel actie en nodige humor die ik iedereen blijf aanraden. [Mijn recensie]

Hannah Gadsby: Nanette

Hannah Gadsby Review Nanette
Het is misschien moeilijk om een stand up show te betitelen als film (daarom komt deze niet voor in m’n top 10), maar deze Netflix special is indrukwekkend. De manier waarop Hannah Gadsby in staat is om moeilijke onderwerpen zo duidelijk te presenteren en zichzelf daarbij compleet kwetsbaar op te stellen, liet me sprakeloos.[Mijn recensie]

De statistieken


M’n blog break van een paar maanden betekende dat ik dit jaar eens niet boven de 300 films ben uitgekomen. Zelfs de 200 haalde ik niet en ik kwam uiteindelijk uit op 189 titels, waarvan ik er 9,5% eerder gezien had. In totaal keek ik 21.907 minuten, wat neerkomt op 365 uur (oftewel 15,2 onafgebroken dagen kijken).

Slechtste films

Niet elke film kan een meesterwerk zijn en dit jaar zag ik er een aantal die me zeer teleur stelden. Dit waren van HBO Fahrenheit 451 en van Netflix Mute, Mowgli, Tau en The Land of Steady Habits. Maar de vier films die echt een verschrikking waren om door te komen waren:

Mile 22

Recensie Mile 22
Wat was dit een diarree van beelden waar vaak geen touw aan vast te knopen was. Het zou actie voor moeten stellen, maar zorgde enkel voor teleurstelling.[Mijn recensie]

A Wrinkle in Time


De hype van tevoren rondom deze film van Ava DuVernay was groot. Velen noemden het in de vooruitblik richting 2018 eentje om naar uit te kijken, maar veel indruk wist de titel niet te maken. Te veel CGI en een verhaal dat niet wist te overtuigen.

Jurassic World: Fallen Kingdom

Recensie Jurassic World Fallen Kingdom
De dino’s zijn weer terug, maar hadden beter alleen gelaten kunnen worden. Het is lang geleden dat ik met zoveel frustratie heb zitten kijken en me echt afvroeg of ze niets beters hadden kunnen verzinnen.[Mijn recensie]

Pacific Rim: Uprising


Benicio Del Toro’s originele Pacific Rim was een leuke titel om te zien, maar dit vervolg was dat totaal niet. De CGI was niet overtuigend en het acteerwerk (tegen veel green screens) deed me denken aan de Star Wars prequels.

Top 10

2018 was zo’n verschrikkelijk goed filmjaar dat het eigenlijk sinds ik deze lijst maak, nog nooit zoveel moeite heb gehad met de lijst samen te stellen. Het betekende dat ik titels die normaal met gemak m’n lijst zouden halen deze keer buiten de boot vielen. Dat waren dit jaar titels als A Quiet Place, I, Tonya, Won’t You Be My Neighbor, Bodied, They Shall Not Grow Old en The Florida Project. Uiteindelijk heb ik voor m’n favorieten gekozen, films die een blijvende indruk achter wisten te laten.

10. Cold War

Recensie Cold war

Een titel die ik zag tijdens het PAC-festival van Pathé en die me initieel niet aansprak, maar wanneer je de hoofdpersonages beter leert kennen, de muziek hoort en de problemen waar ze mee worstelen ervaart, wordt je deze prachtig gerealiseerde wereld ingetrokken van een paar decennia geleden dat in prachtig zwart-wit gefilmd is.
[Mijn recensie]

9. The Guilty

Recensie The Guilty

Een film die zich op één locatie afspeelt en bestaat uit telefoongesprekken klinkt misschien niet meteen als een spannende film, maar dankzij een voortreffelijk script, goed acteer-, stemmen- en geluidseffectenwerk is dit een bloedstollende film waarbij je hersenen datgene wat je hoort tot in detail tot leven brengen.
[Mijn recensie]

8. Bad Times at the El Royale

Review Bad times at the el royale

Alleen al het hotel waarin deze film zich afspeelt is een karakter op zich. Als je de receptionist hoort praten over de geschiedenis zie je meteen waarom dit “the place to be” was. Een film waarbij je geen idee hebt wie de karakters zijn en waarom ze hier overnachten, maar waarbij je langzaam meer te weten komt in een stijl die sterk aan films van Tarantino doen denken. Sfeer die bij me bleef hangen.
[Mijn recensie]

7. Mission: Impossible – Fallout


Het is nog steeds niet te geloven dat de Mission Impossible films na zoveel delen nog steeds zo sterk zijn en hoe ver Tom Cruise bereid is om te gaan bij het uitvoeren van stunts. Of het nu motorrijden, een helikopter besturen of er onder hangen is, hij doet het allemaal zelf. En dat voel je. Geen CGI, maar een man die z’n leven (natuurlijk met de nodige beveiligingen) waagt voor entertainment. Het resultaat is een enorm spannende film waar de adrenaline door je aderen pompt.

6. Spider-Man: Into the Spider-Verse

Recensie Spiderman into the Spiderverse

In een jaar waarin Black Panther, Infinity War, een nieuwe Ant-Man en nog een aantal superheldenfilms werden uitgebracht, was het uiteindelijk toch Spider-Man die er voor mij met kop en schouders bovenuit stak. Ik zag ‘m twee keer in de bioscoop en de animatiestijl voelt fris en nieuw aan, de film zit vol met humor en weet ook nog eens het concept van verschillende Spider-men die samenwerken te laten werken.
[Mijn recensie]

5. Blindspotting

Review Blindspotting

Helaas is geweld, in allerlei vormen, een onderdeel van de samenleving waar we deel uit van maken. We kennen allemaal de beelden uit Amerika waarin agenten hun wapen misschien te snel inzetten en de gevolgen zijn groot. De Black Lives Matter beweging werd het afgelopen jaar groot. Tegen die achtergrond is Blindspotting een relevante film waarin een ex-gedetineerde moet proberen z’n leven weer op orde te krijgen en z’n proeftijd doorkomen zonder in aanraking te komen met geweld. Iets wat niet makkelijk blijkt te zijn. De climax waartoe dat leidt is een krachtige raptekst die met zoveel gevoel gebracht wordt dat je er stil van wordt.
[Mijn recensie]

4. The Shape of Water


Benicio Del Toro is zo’n regisseur die in staat is de werelden waarin z’n films zich afspelen tot in de kleinste details goed uit te werken waardoor je alles om je heen even vergeet. In The Shape of Water neemt hij je mee naar de jaren zestig en vertelt een verhaal waarin z’n liefde voor film in al z’n facetten duidelijk wordt. De momenten waarin personages naar dansfilms kijken, maar ook het ontwerp van het watermonster of de grootse liefde tussen twee wezens. Een prachtige film.

3. Roma

Recensie Roma

Met Roma is Netflix er in geslaagd om één van de beste films van het jaar in miljoenen huizen uit te brengen. Roma zal niet iedereen aanspreken, maar als je er voor open staat weet het je te betoveren en nog dagen na het zien door je hoofd te spoken. Ik pas eigenlijk nooit m’n scores van films aan, maar na een paar dagen ben ik toch terug gegaan naar m’n recensie om Roma een extra punt te geven. Een titel die misschien simpel lijkt, maar Alfonso Cuarón weet het er zo uit te laten zien, net als een goochelaar dat doet met technisch ingewikkelde trucs.
[Mijn recensie]

2. Upgrade

Review Upgrade

Ik noemde deze titel al eerder bij m’n tienen, maar wat heb ik kunnen genieten van deze actiefilm. Met een concept dat eigenlijk hetzelfde was als Venom, maar veel beter uitgewerkt. Een must see voor elke doorgewinterde actie en science fiction fan.
[Mijn recensie]

1. Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Recensie Three Billboards Outside Ebbing Missouri

Frances McDormand speelt één van haar meest memorabele rollen ooit, waarvoor ze terecht een Oscar kreeg, maar ook Sam Rockwell en Woody Harrelson zijn een genot om naar te kijken. Een film die ik meerdere keren zag en net zo ijzersterk bleef bij die kijkbeurten. M’n favoriet van het afgelopen jaar.
[Mijn recensie]

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe zag jouw filmjaar er uit en wat waren jouw favoriete (en meest teleurstellende) films?

24 thoughts on “Mijn Filmjaar: 2018

  1. Lijstjestijd is zo leuk. Mooie top 10 met overeenkomstige titels. Tegenvallende titels waren Wildlife, The Kindergarten Teacher en Life Itself. De tien beste lees je morgen ons blog. Jouw lijst gaat uiteraard weer mee in de lijst van alle filmbloggers.

    • Ja, ik heb de afgelopen dagen al diverse films aan m’n to watch lijst om IMDb toegevoegd, sommige waar ik wel van gehoord had maar ook een aantal die me totaal onbekend waren. Hopelijk kom ik er ooit aan toe om ze te kijken 🙂

      Ben benieuwd naar jullie lijst!

  2. Leuk artikel en mooie top 10! Veel films heb ik echter nog niet gezien. Het is wel jammer dat de derde get together er niet van gekomen is, want je merkt wel dat er voor mijn gevoel nog weinig van de community over is. Dat is ook een reden voor mij om er ook geen tijd in te steken, helaas.

    • Het was allemaal moeilijk bij te benen met zo veel goede titels, dus begrijp dat helemaal!

      Ja, ik weet niet wat de oorzaak is, maar je merkt wel minder interactie. Iedereen zal er z’n redenen voor hebben. Overigens wel jammer.

  3. Ik heb in ieder geval iets goed gedaan, want van je miskleunen zag ik enkel Jurassic World. Tegelijkertijd miste ik twee van je tienen (Upgrade en Nanette). Zou je me Upgrade aanraden?

    Verder hoop ik Spider-Man en Blindspotting nog te zien, en vind ik het leuk om te zien dat je the Shape of Water gewoon op #4 hebt staan. Die film kreeg natuurlijk zo enorm veel lof, maar nu, aan het einde van het jaar, lijkt ie bij alle lijstjesmakers een beetje te zijn weggezakt. Bij mij komt ‘ie gewoon niet verder dan plaats 40,50 o.i.d.

    • Upgrade zou ik zeker aanraden. Je bent niet zo’n actiefan als ik, maar de film heeft een aantal scenes die je wel een keer moet hebben gezien.

      Hij komt inderdaad niet op veel lijstjes terug, maar bij mij is hij enorm blijven hangen. Daarnaast heb ik een heleboel films die in de lijstjes van anderen voor komen weer niet gezien (ik noem bv. Shoplifters, Burning of Phantom Thread), dus als ik meer had gekeken was de lijst misschien weer heel anders geweest 🙂

      • Okay, staat op de lijst;
        dat je films mist heb je altijd natuurlijk. Geen lijst is 100 procent ‘compleet’ maar dat is ook niet erg, want zo duik je overal weer losse titels op.

        • Klopt, maar ik heb het afgelopen jaar meer dan 100 films minder gezien waardoor je toch meer het gevoel hebt dingen gemist te hebben…

  4. Top drie van dit jaar: First Man op 3, op twee staat Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en op de eerste plaats staat Utøya, 22. Juli van Erik Poppe. Wat een geweldige, ijzingwekkende en indrukwekkende film is dat!

    • First Man was ook een erg goede titel! Je nummer één heb ik erg veel goede dingen over gehoord, heb alleen de Greengrass versie van deze gebeurtenis gezien maar Utoya schijnt veel beter te zijn.

  5. Pingback: De beste films van 2018 volgens filmbloggers van filmblogs.nl!De Protagonisten

  6. Veel van jouw lijst had ik willen zien in de bios, maar de geboorte van mijn tweede kind sloeg n flink gat in mijn vrije tijd. Een aantal van jouw lijst staan zeker op mijn to do list.

    Streamen via pathe thuis zorgt steeds vaker ervoor dat ik films alsnog zie, maar de magie van een bioscoopbezoek wint voor mij altijd.

    • Ja, dan liggen de prioriteiten toch wel een beetje anders 🙂

      Uiteraard geeft de bioscoop de beste beleving, maar het is niet altijd praktisch om er naar toe te gaan.

  7. Het was een goed plan om je blog in de loop van dit jaar weer een herstart te geven. Je eindlijst is lekker afwisselend met een paar bijzondere outsiders zoals Bad Times At The El Royale. Verrassend om Hannah Gadsby te noemen. Vanwege de positieve reacties op social media was ik ook nieuwsgierig geworden. Haar performance maakte zeker indruk.

    Superhelden sla ik liever over, maar zo te lezen moet ik een uitzondering maken voor Spider-Man: Into The Spider-Verse. De eerste 20 minuten van Upgrade wisten me niet volledig te boeien en dus haakte ik vroegtijdig af. Laat ik die film dit jaar dan toch maar een tweede kans geven.

    • Het was niet het plan, maar het liep zo 😉

      Ik heb meestal wel variatie in m’n lijst en met een jaar als dit moest dat ook wel, zo veel om uit te kiezen!

      Zeker Spider-Man een kans geven en de start van Upgrade is inderdaad wat traag, maar ben benieuwd wat je na de tweede keer proberen er van vind.

  8. Ik heb in 2018 heel bewust een break genomen van het kijken naar films omdat ik me meer wilde verdiepen in TV series en met resultaat (mijn TVTime app geeft aan dat ik wekelijks gemiddeld 35 episodes per week kijk haha); heb prachtige producties mogen aanschouwen.

    Heb natuurlijk wel de nodige films gekeken maar niet zo veel als hiervoor zodat ik niet alle films heb gekeken die ik wilde zien.

    Filmkijker Tienen; helemaal eens met Three Billboards; hands down de beste film van het jaar. Upgrade en Hannah Gadsby niet gezien maar heel erg benieuwd naar geworden nu.

    Slechtste films; eens met Pacific Rim: Uprising en in mindere mate met Jurassic World: Fallen Kingdom. Die laatste, hoewel een flinke teleurstelling, vond ik nog wel goed genoeg voor een voldoende. Mile 22 en A Wrinkle in Time heb ik nog niet gezien

    Top 10; The Shape of Water pakte mij op de één of andere manier niet helemaal. Zou daarom niet in mijn Top 10 staan. Wel zouden daar de door jou genoemde Cold War, Mission: Impossible – Fallout, Spider-Man: Into the Spider-Verse en Three Billboards in komen te staan. Maar ook uit dit lijstje heb ik de nodige titels niet gezien: The Guilty, Bad Times at the El Royale, Blindspotting, Roma en Upgrade.

    • Zo’n break is goed (net zoals ik heb ervaren) en ik zou ergens ook wel wat meer TV series willen kijken….helemaal als ik kijk naar het aantal dat op het moment in m’n Netflix lijst staat.

      The Shape of Water komt in veel lijstjes niet voor, wat ik persoonlijk jammer vind, maar er was nu eenmaal enorm veel keuze. Hopelijk kom je aan de andere top 10 titels die je nog niet gezien hebt nog toe binnenkort. Laat vooral weten wat je er van vond.

  9. Pingback: De beste films van 2018 volgens filmbloggers van filmblogs.nl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *