Bodied (2017) – Recensie

Recensie Bodied

Ik kan me nog goed herinneren toen er in Nighttown in Rotterdam (dat ook ooit de plek was waar een bioscoop gevestigd was) een hiphopfestival plaatsvond. Het was een mix van allerlei disciplines. In de ene zaal waren er b-boys aan het breakdancen, er werd muziek gedraaid en er waren optredens. Maar de meeste belangstelling was er voor de battles, die tegen het einde van de avond op het programma stonden. Een gladiatorenstrijd tussen verschillende MC’s, die elkaar verbaal af proberen te maken. Een schouwspel waarbij de directe feedback van het publiek de graadmeter was. Een mix van goed van te voren bedachte teksten, maar ook bewijzen dat je kan reageren op je omgeving en wat de ander tegen je zegt. In één van de rondes stond Tim Beumers en bij de “coin toss” liet de scheidsrechter de munt per ongeluk vallen. Tim startte en maakte gelijk een gevatte opmerking dat de andere zo arm was dat hij ‘m meteen wilde oprapen toen hij het zag. Het publiek ging los en ook dat werd meteen verwerkt. Hij wist die avond als winnaar naar huis te gaan.

Het is een subcultuur die ook in tv shows en films af en toe voorkomt, waarbij 8 Mile misschien wel het bekendste is. Eminem, die naam maakte als battle mc voordat hij doorbrak, bracht het battelen naar een breder publiek en in Bodied, waarvan hij de producer is, draait het ook om deze scene. Doet hij daarmee z’n vorige film dunnetjes over of weet Bodied iets nieuws te brengen?

Review Bodied

Adam Merkin (Calum Worthy) is een student aan de universiteit van Berkeley, die voor z’n scriptie in de wereld van de battle rap duikt, wordt al snel opgemerkt wanneer hij op een parkeerplaats voor de lol meedoet aan een battle. Hij blijkt talent te hebben en wordt uitgenodigd voor een trial sessie, waarbij het tegen ervaren rappers op zal moeten nemen. Hij valt op door z’n uiterlijk, maar weet ook goede banden op te bouwen met andere muzikanten. Iets wat hem overigens niet in dank wordt afgenomen door z’n vriendin. Hij raakt geobsedeerd en loopt daarmee de kans veel te verliezen.

“authenticiteit…’


 Voor een film met dit onderwerp zou je misschien verwachten dat het een keiharde film is, maar dat is alleen het geval tijdens de battles. Daarbuiten biedt het een aangename mix van humor, deconstructie van de battle scene en het nodige drama. Het is daardoor relatief toegankelijk voor een breder publiek. Door battle raps duidelijk uit te leggen (waarom bv. het taalgebruik zo grof is) zal zelfs een leek meer begrip krijgen. De battles zelf zijn uiteraard de hoofdattractie en daarin stelt de film niet teleur. Echte MC’s zoals Dizaster, Dumbfoundead en Loaded Lux zorgen voor authenticiteit en de film ademt liefde voor deze subcultuur uit. De enige plek waarop Bodied kan worden bekeken is op het moment met een abonnement op YouTube Premium, maar met het nieuws deze week dat Google dit volgend jaar gratis gaat maken (en in plaats daarvan reclame) kan het voor sommigen misschien de moeite waard zijn nog even te wachten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *