Shazam! (2019) – Recensie

Shazam film recensie

Na Wonder Woman en Aquaman begint DC zich langzaam weg te bewegen van de extreem donkere settings die onder ander Zack Snyder creëerde. Een positieve ontwikkeling en de nieuwste titel van de maatschappij trekt die lijn door met misschien wel de meest kleurrijke film (in ieder geval qua marketing), Shazam!. Het karakter was ooit populairder dan Superman (en heette origineel Captain Marvel). DC begon in de jaren veertig een rechtszaak tegen de uitgever (omdat Captain Marvel teveel op Superman leek) en kocht uiteindelijk de rechten. Ondanks die veelbewogen geschiedenis is het de eerste keer dat Shazam! op het grote doek verschijnt. Slaagt regisseur David F. Sandberg er in om ‘m memorabel te maken?

Shazam film bespreking

De 14-jarige Billy Batson (Asher Angel) is als pleegkind al jaren op zoek is naar z’n moeder, die hij in z’n jeugd is kwijtgeraakt. Terwijl hij in een nieuw gezin wordt geplaatst krijgt hij superkrachten en kan hij veranderen in een volwassen superheld. Hij moet er achter te komen welke superkrachten hij heeft en hoe hij ze moet gebruiken, wanneer de slechte Dr. Sivana (Mark Strong) hem opspoort.

“oneven toon…”


 Shazam! kan misschien het beste omschreven worden als een superheldenversie van Big (waarin een kind door een magisch kermisapparaat terecht komt in een volwassen lichaam), met elementen van de gevechten tussen Neo en Agent Smith uit The Matrix, de dynamiek tussen Peter Parker en Ned in Spider-Man: Homecoming (alleen niet zo goed) en elementen van de superheldenfilms uit de jaren ’90. Sandberg heeft hiervoor horrorfilms gemaakt zoals Lights Out en Annabelle: Creation en helaas zorgt dat voor een aantal zeer donkere, gewelddadige scènes die naar mijn mening te heftig zullen zijn voor de leeftijd die aangegeven wordt op kijkwijzer (9 jaar). De reclames op kinderkanalen zoals Nickelodeon zouden je misschien kunnen laten geloven dat dit een film voor de gehele familie is, maar persoonlijk raadt ik aan om eerst als ouder zelf te kijken om te beslissen of je je kinderen deze titel wilt voorschotelen. Dat is jammer, want los van die momenten is het leuk om te zien hoe Billy er langzaam achter moet komen wat zijn krachten zijn en ook wat hij allemaal kan doen in het lichaam van een volwassen man.

Recensie Shazam

Zachary Levi speelt z’n rol van Shazam op een zeer leuke manier. Het enige probleem is dat je als kijker nooit het idee krijgt dat het een volwassen versie is van de rol die Asher Angel speelt. Zijn Billy Batson is zeer stil en gesloten en dat is wat Shazam totaal niet. Het lijken twee aparte karakters te zijn. Daarnaast bevat de film een subplot over hoe Billy probeert z’n moeder te vinden, maar die verhaallijn voelt onderontwikkeld aan en heeft nooit de emotionele impact waar op wordt gericht, mede doordat Angel maar weinig gevoel laat zien. Mark Strong gaat helemaal op in z’n rol als de eendimensionale slechterik. Door z’n oneven toon en andere kleine issues is Shazam! geen topfilm geworden. Er is genoeg entertainment om ‘m te zien, maar er had meer ingezeten door karakters meer uit te diepen, waardoor de relaties tussen deze personages het geheel meer hart had gegeven.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *