10 Films om voor en na het huwelijk te kijken

Films huwelijk bruiloft
Gisteren was voor mij “de grote dag” en stapte ik in het huwelijksbootje. Dankzij mevrouw de Filmkijker heb ik altijd de ruimte gehad om tijd in deze hobby te stoppen en dat is belangrijk binnen een relatie. Maar wat zijn de films waar ik aan moet denken als het gaat om het huwelijk en relaties? Dit zijn de tien die bij me opkwamen.

The Hangover


Alhoewel ik geen fan was van de twee vervolgen, was de film die de trilogie briljant. Het soort komedie dat maar één keer in de zoveel jaar lijkt te verschijnen en waarbij alles simpelweg werkt. In The Hangover zien we de gevolgen van een wilde bachelor avond en proberen de betrokken mannen er achter te komen wat er de vorige avond gebeurd is en waar de bruidegom gebleven is. Bizarre situaties en hilarische vertolkingen maken dit een klassieker.

Bridesmaids


Misschien het beste te omschrijven als de vrouwelijke tegenhanger van The Hangover, aangezien het hier de bruidsmeisjes zijn die in allerlei vreemde situaties terechtkomen. Het was de film waarmee Melissa McCarthy doorbrak bij een breder publiek en waarin er een aantal zeer memorabele scènes zitten (waarbij m’n favoriet wel de scène is waarin ze iets verkeerds gegeten hebben en in een bruidswinkel zijn).[Mijn recensie]

Date Night


Als je eenmaal getrouwd bent, kan het gebeuren dat er een bepaalde sleur komt in je relatie. het blijft hard werken en een Date Night kan daarbij helpen. Steve Carrell en Tina Fey spelen een echtpaar waarbij hun avondje uit in een gevaarlijke en spannende avond verandert als ze voor iemand anders worden aangezien en besluiten mee te spelen.[Mijn recensie]

Meet the Parents


Wanneer je verliefd wordt, weet je vaak nog maar weinig over je schoonfamilie. Hier moet Greg Focker (Ben Stiller) er alles aan doen om opgenomen te worden in “the circle of trust” van z’n schoonvader, gespeeld door Robert de Niro.

Amour


Wanneer je eenmaal getrouwd bent, hoop je op een lang, mooi, gezond en gelukkig leven samen. Maar naarmate je ouder wordt kunnen er lichamelijke gebreken zijn. In het hartverscheurende Amour zien we hoe de liefde iemand ertoe blijft aanzetten om voor de ander te zorgen en daar voor de ander bereid is alles te doen.

Before Midnight


M’n favoriete trilogie kon in een lijst als deze uiteraard niet ontbreken. Na Before Sunrise en Before Sunset zien we in dit derde deel hoe Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) worstelen om hun huwelijk in stand te houden wanneer opgekropte en onuitgesproken gevoelens boven water komen. Pijnlijk realistisch neergezet en een herinnering dat een huwelijk meer is dan elkaar het ja-woord geven. [Mijn recensie]

Private Life

Private Life
Je kan in een relatie samen bepaalde doelen nastreven die langzaam alles over kunnen nemen, zelfs aandacht voor elkaar. In Private Life probeert een stel kinderen te krijgen, maar wanneer dit niet lukt zijn ze genoodzaakt om via allerlei wegen zwanger te raken. Een realistisch aanvoelende Netflix-film met overtuigende acteerprestaties van Paul Giamatti en Kathryn Hahn.

Up


Wie had van tevoren kunnen bedenken dat de eerste tien minuten van deze Pixar-animatie film op zo’n perfecte manier een langdurige relatie zou kunnen weergeven. Een emotioneel indrukwekkende opening die de essentie van relaties en de pijn ervan als er één overlijdt, weet te destilleren.

The Notebook


De ups en downs van een relatie worden tentoongespreid in dit romantisch drama, waarin Ryan Gosling en Rachel McAdams een verliefd stel spelen waartussen er een enorme aantrekkingskracht is.

When Harry Met Sally


Dat je niet altijd weet met wie je uiteindelijk zal trouwen, laat When Harry Met Sally wel zien. De titelkarakters hier kennen elkaar jaren, maken deel uit van dezelfde vriendenkring en realiseren zich later pas hoeveel ze voor elkaar betekenen en vallen voor elkaar. Wat mij de betreft één van de beste romantische komedies die hier niet mag ontbreken.

Welke films zou jij aanraden?

13 thoughts on “10 Films om voor en na het huwelijk te kijken

  1. Allereerst gefeliciteerd met je huwelijk. Een leuke lijst. Amour vind ik een hele mooie keuze. Ik zou er zelf niet op komen om deze in een lijst van huwelijksfilms te zetten, maar nu ik er over na denk kan ik je keuze begrijpen. Voor mij speelden andere thema’s bij deze film, vooral liefde in het algemeen en het omgaan met een gebeurtenis die je leven verandert.
    En Up en meet the parents zijn gewoon leuk.

    • Bedankt Max! Het is inderdaad niet meteen eentje waar je aan denkt maar het is inderdaad die onderliggende basis waarom ik er aan moest denken.

    • Thank you! Cold War is wel door m’n hoofd geschoten, maar uiteindelijk niet toegevoegd. Wel een prachtige film 🙂

  2. Al ben je monogaam, polygaam of wat dan ook, een film met Ben Stiller is wat mij betreft bij geen enkele gelegenheid een goed idee! 🙂

  3. Pingback: Avengers: Endgame (2019) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *