De verdwenen bioscopen van Gouda: Arcade

De verdwenen bioscopen van Gouda Arcade
Na eerder te hebben gekeken naar de voormalige bioscopen Thalia en Reunie, is de laatste stop in deze reis door de bioscoopgeschiedenis van Gouda in de Agnietenstraat 21 (daarvoor Kazernestraat 52), waar bioscoop Arcade was gevestigd.

Voor de oorsprong van het gebouw moet je helemaal terug naar de 15e eeuw, toen er op deze plek Maria Magdalenaconvent stond, een vrouwenklooster voor bekeerde prostituees. Uiteindelijk werd het gebouw gesloopt en in 1613 werd er een pesthuis gebouwd, waarin mensen die getroffen werden door de pest werden afgezonderd om verdere verspreiding tegen te gaan. De functie veranderde weer in 1799, toen het door het leger als kazerne dienst deed. Het gebouw werd uitgebreid en in 1922 sloot de kazerne z’n deuren. Daarna werd het gebouw gebruikt voor een veemarkt. In 1987 vond herinrichting van de binnenstad plaats en werd een gedeelte van deze locatie omgebouwd tot een bioscoop met drie zalen, Arcade.

Alhoewel het de bedoeling was dat Arcade in mei open zou gaan, bleek de geluidsisolatie van de zalen niet goed genoeg te zijn. Op 12 december opende het uiteindelijk de deuren. De bioscoop had een capaciteit van 320 stoelen. De exploitatie werd gedaan door de stichting Schouwburgcomplex. J.J. Rump was de manager van dit theater.

Arcade


 
Arcade bioscoop Gouda

Foyer arcade gouda 1987

De bioscoop kreeg na enkele jaren een opfrisbeurt, waardoor de zalen er weer wat moderner uit zagen:
Arcade bioscoop Gouda zaal 2
 


 
Eén van de zalen in de bioscoop, voor en na verbouwing:

 
Zaal van arcade bioscoop Gouda

Omdat er geen uitbreidingsmogelijkheden meer waren in het gebouw, werd er aan de Burgemeester Jamessingel, direct naast het station van Gouda, een nieuwe bioscoop gebouwd (Cinema Gouda). Op 5 oktober 2014 werd in Arcade de laatste film gedraaid en sloot deze bioscoop z’n deuren.


 
Alhoewel de neonletters boven de ingang zijn verdwenen, zijn de displays voor de filmposters nog een stille herinnering aan de voormalige bestemming van dit gebouw:
Oud bord van bioscoop Arcade in Gouda
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wat zijn jouw herinneringen aan deze bioscoop? Laat het hieronder weten!

Bronnen:
Gerwinsmit.nl (foto’s van de zalen)
Wikipedia
Duizend jaar Gouda: een stadsgeschiedenis – Abels
diegoude.nl – Oud Gouda
“Bioscopen in Gouda: Van toverlantaarn tot luxe filmzaal” – Henny van Dolder – de Wit (Tidinge van die Goude)
SAMH
Cinema Context

Bekijk ook:

Na vorige week te zijn neergestreken in Gouda voor een blik op bioscoop Thalia, wordt die deze keer gevestigd op Read more
De bioscoopgeschiedenis in Gouda start al vroeg toen op tweede kerstdag 1910 de eerste bioscoop in Gouda werd geopend en Read more

De verdwenen bioscopen van Rotterdam
De verdwenen bioscopen van Schiedam
De verdwenen bioscopen van Almelo
De verdwenen bioscopen van Paramaribo

4 thoughts on “De verdwenen bioscopen van Gouda: Arcade

  1. Dat het een ‘service-bioscoop’ was daar word in dit artikel niet op ingegaan.
    Dat was, zeker in die tijd, wel bijzonder te noemen.
    Knopjes bij de stoelen, met tafeltjes en een schemerlampje erop,
    waarop je kon drukken en dan kwam er iemand je bestelling opnemen
    waarna je biertje, cola, chips of wat dan ook werd bezorgd.
    Er mocht ook nog gerookt worden !

  2. Ik vind Arcade de beste, gezelligste bioscoop die Gouda heeft gehad. Vooral de servicezaal was super: drankje bestellen tijdens film en roken kon er ook! En vlakbij kon je je auto parkeren. De nieuwe bioscoop ken ik niet, dus kan niet zeggen of die beter/minder is dan Arcade.
    Er werden overigens ook films gedraaid in de Schouwburg (Kunstmin). Die mis ik hier bij de verhalen. Komt misschien nog?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *