De verdwenen bioscopen van Gouda: Thalia

Verdwenen bioscopen van Gouda Thalia

De bioscoopgeschiedenis in Gouda start al vroeg toen op tweede kerstdag 1910 de eerste bioscoop in Gouda werd geopend en in de jaren daarna volgen er meer. In deze nieuwe serie van “De verdwenen bioscopen van…” een bezoek aan drie voormalige bioscopen in de stad die bekend staat om onder andere z’n kaas en kaarsjesavond. Met als eerste bioscoop Thalia.

A.J.J. Vos is de directeur van papierfabrieken in Gouda en Waddinxveen en heeft een passie voor het nieuwe medium film. Hij opent op 1 april 1913 de Witte Bioscoop. De gelovige Vos zorgt er wel voor dat de films die vertoond worden niet aanstootgevend zijn en knipt bijvoorbeeld bloot eruit. Tien jaar later sluit deze bioscoop en besluit Vos aan het begin van de Kleiweg een nieuwe te openen.

Thalia Gouda voor verbouwing tot bioscoop


 Hij koopt het bovenstaande herenhuis van der heer van der Torren, die notaris was, geeft de buitenkant een nieuwe look en verbouwt het interieur tot bioscoop. De zaal heeft zachtgroene muren met rode randversiering en 400 stoelen, geplaatst in opgaande rijen. 26 maart 1921 is de feestelijke opening.

Bioscoop Thalia Gouda reclame


Bioscoop Thalia bij het tienjarig jubileum in 1931


 De zoon van A.J.J. Vos stapt ook in het bedrijf van z’n vader en neemt het in 1940 over. De bioscoop wordt later verbouwt en de capaciteit van de zaal is dan 402 bezoekers.

Zaal van bioscoop Thalia Gouda


 
 

 In 1973 gaat G.C.M. Vos met pensioen en wordt het overgenomen door Pim van Bommel. Op 29 december 1988 moet Thalia echter de deuren sluiten, onder andere vanwege concurrentie van bioscoop Arcade dat het jaar daarvoor opende.

 

Wat zijn jouw herinneringen aan deze bioscoop? Laat het hieronder weten!

Bronnen:
oudgouda.nl
“Bioscopen in Gouda: Van toverlantaarn tot luxe filmzaal” – Henny van Dolder – de Wit (Tidinge van die Goude)
SAMH
Cinema Context

Bekijk ook:

Na eerder te hebben gekeken naar de voormalige bioscopen Thalia en Reunie, is de laatste stop in deze reis door Read more
Na vorige week te zijn neergestreken in Gouda voor een blik op bioscoop Thalia, wordt die deze keer gevestigd op Read more

De verdwenen bioscopen van Rotterdam
De verdwenen bioscopen van Schiedam
De verdwenen bioscopen van Almelo
De verdwenen bioscopen van Paramaribo

2 thoughts on “De verdwenen bioscopen van Gouda: Thalia

  1. Pingback: De verdwenen bioscopen van Gouda: Reunie bioscoop | De Filmkijker

  2. Pingback: De verdwenen bioscopen van Gouda: Arcade | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *