De verdwenen bioscopen van Gouda: Reunie bioscoop

De verdwenen bioscopen van Gouda Reunie bioscoopgeschiedenis

Na vorige week te zijn neergestreken in Gouda voor een blik op bioscoop Thalia, wordt die deze keer gevestigd op een monumentaal grachtenpand aan de Oosthaven, waar de bioscoop Reunie gevestigd was.

Het pand heeft een rijke geschiedenis en werd al in de 17e eeuw gebouwd. Een eeuw later woonden er diverse regentenfamilies, waaronder de familie Metelerkamp en Van der Togt. Het was 1843 toen een aantal bewoners van Gouda een sociëteit oprichtte, De Réunie.


 
Het pand had een grote zaal en T.J. van den Tooren vroeg in 1929 toestemming om deze te exploiteren als bioscoopzaal. De sociëteit stemde toe en in 1931 opende bioscoop De Réunie de deuren.


 
Zaal van De Reunie Gouda bioscoop
De zaal bood plaats aan 330 bezoekers. In 1939 draaide er voor het eerst een film in kleur, Gone With the Wind. Toen in 1952 T.J. van den Tooren overleed, wordt het bedrijf een tijd gerund door z’n vrouw. In de jaren zestig heeft het een slechte naam, vanwege de vertoning van seks- en geweldsfilms. In 1967 neemt de exploitant van Thalia deze bioscoop over. In 1971 woedt er een brand die veel schade aan het gebouw toebrengt en het einde van de bioscoop betekent. Het gebouw wordt echter wel gerenoveerd en staat er nog steeds.

 

Wat zijn jouw herinneringen aan deze bioscoop? Laat het hieronder weten!

Bronnen:
Wikipedia
Duizend jaar Gouda: een stadsgeschiedenis – Abels
diegoude.nl – Oud Gouda
“Bioscopen in Gouda: Van toverlantaarn tot luxe filmzaal” – Henny van Dolder – de Wit (Tidinge van die Goude)
SAMH
Cinema Context

Bekijk ook:

Na eerder te hebben gekeken naar de voormalige bioscopen Thalia en Reunie, is de laatste stop in deze reis door Read more
De bioscoopgeschiedenis in Gouda start al vroeg toen op tweede kerstdag 1910 de eerste bioscoop in Gouda werd geopend en Read more

De verdwenen bioscopen van Rotterdam
De verdwenen bioscopen van Schiedam
De verdwenen bioscopen van Almelo
De verdwenen bioscopen van Paramaribo

4 thoughts on “De verdwenen bioscopen van Gouda: Reunie bioscoop

  1. Mijn vader werkte daar, dus ik mocht vaak gratis naar binnen. Wat mij nog scherp voor de ogen staat,is dat een meisje haar hoge hak op een blond jongenshoofd zette en dat zijn haar rood kleurde van het bloed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *