Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski (2018) – Recensie

Recensie Struggle- The Life and Lost Art of Szukalski

Vanaf het moment dat we geboren worden, wordt ons langzaam geleerd hoe je je moet gedragen, wat de sociale normen zijn en hoe je over bepaalde zaken moet denken. Allemaal zodat je uiteindelijk je plek in de maatschappij kunt vinden. Maar wat als dat niet het geval zou zijn? Als je kunstenaar Stanisław Szukalski zou moeten geloven, zo dat resulteren in veel meer creativiteit. Hij vond op school z’n eigen alfabet uit en z’n vader steunde hem daarin, zelfs toen de school hem hier op aansprak. Hij bleef het gebruiken en bleek zeer getalenteerd te zijn als beeldhouwer. Z’n werken werden vergeleken met die van Michelangelo en aan het begin van de vorige eeuw was hij zeer bekend. Hij kreeg opdrachten van wereldleiders, maar ondanks al dat succes werd hij vergeten. Hij verhuisde diverse malen en kwam uiteindelijk in Burbank, Amerika terecht waar hij oud werd.

Kunstverzamelaar Glenn Bray kwam toevallig een boek van hem tegen en was gefascineerd. Toen hij niet veel later in een winkel een tekening zag die ook duidelijk van Szukalski’s hand kwam, raakte hij in gesprek en kwam hij erachter dat hij nog leefde en zelfs bij hem in de buurt woonde. Hij besloot contact op te nemen en langs te gaan. Het zou het begin zijn van een jarenlange vriendschap en iedereen die hem ontmoette realiseerde zich hoe geniaal Szukalski was. Eén van die mensen was de vader van Leonardo DiCaprio, George DiCaprio en hij besloot samen met z’n zoon deze documentaire over Szuskalski te produceren. Tijdens het maken ervan kwamen ze er echter achter dat hij gecompliceerder was dan de man die ze kenden.

Review Struggle- The Life and Lost Art of Szukalski

Bray besloot in de jaren tachtig Szukalski te filmen en hem z’n verhaal te laten vertellen, z’n werken te laten zien en z’n theorieën uit te leggen. Het resulteerde in meer dan 200 uur aan beeldmateriaal, dat gedeeltelijk in deze film verwerkt is. Gedurende anderhalf uur zie je als kijker z’n indrukwekkende werken, die zo gedetailleerd en anders zijn dat het niet moeilijk is om onder de indruk te zijn. Z’n levensverhaal wordt in blokken van een aantal jaren verteld en dat levert een zeer fascinerende documentaire op. Naast beelden, maakte deze kunstenaar ook tekeningen en schilderijen en werkte hij zelfs mee als artiest aan de filmklassieker King Kong. Szukalski was geen makkelijk persoon en hij zag zichzelf als de beste kunstenaar ooit en nam geen blad voor de mond bij het bekritiseren van anderen. Een rebels personage dus, die anderen ook inspireerde en toen hij weer in z’n thuisland Polen was, vormde er zelfs een soort cult om hem heen. Hij maakte de tweede wereldoorlog mee en verloor bijna al z’n werk en werd langzaam vergeten. Hij was ook niet meer in staat om z’n kunst te bekostigen en moest genoegen nemen met een gewone baan.

“Netflix-documentaire die fascineert…”


 De controverse rondom zijn persoon komt kort aan bod, maar bleef net iets te onderbelicht om echt de impact naar voren te brengen die bijvoorbeeld George DiCaprio voelt. Z’n werk wordt tegenwoordig ook als symbool gebruikt bij nationalistische Poolse marsen, waarbij de vraag is hoe hij daar op zou reageren als hij nog zou leven. Wat je mening ook is van hem als persoon, de kunstwerken die hij heeft achtergelaten spreken voor zichzelf. Zelfs als je niet hebt met kunst is dit een Netflix-documentaire die fascineert, omdat Szukalski iemand was die anders durfde te zijn en dat graag uitdroeg.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *