Atari: Game Over (2014)

Recensie Atari: Game Over

Wanneer je googled naar de slechtste games ooit, dan is de kans groot dat je het E.T. spel op de Atari 2600 tegen zal komen. Vaak wordt er in dat soort artikelen ook nog eens vermeld dat dit spel verantwoordelijk was voor het instorten van de videogames markt in de jaren tachtig en dat Atari zelf duizenden onverkochte cartridges liet begraven in de woestijn van New Mexico. Of dat daadwerkelijk zo was, werd regelmatig in twijfel getrokken.

Ik moet toegeven dat ik het spel destijds ook kreeg, maar dat ik me er als kind toch vele keren uitgespeeld heb en het ook leuk vond. Het spel bestond uit gaten waar je jezelf in moest laten vallen om onderdelen van een telefoon te vinden zodat je uiteindelijk “naar huis kom bellen” waarna E.T. opgehaald werd door een ruimteschip. Atari: Game Over kijkt naar de historie van het bedrijf, maar wil vooral onderzoeken of er inderdaad cartridges begraven liggen in de woestijn.

Recensie Atari: Game Over

Waarom het spel zo’n slechte naam heeft wordt snel duidelijk als je je realiseert binnen welke tijdslijnen het spel gemaakt moest worden. Voor zo’n titel was dat eigenlijk onrealistisch. Het is moeilijk te begrijpen, maar er waren slechts vijf weken beschikbaar om het te programmeren. De man die daarvoor verantwoordelijk was is Howard Scott Warsaw, die hier samen met andere grote namen uit de Atari geschiedenis, waaronder ook oprichter van Atari, Bushnell, geïnterviewd worden.

Recensie Atari: Game Over

De documentaire weet de geschiedenis, ook voor degenen die er onbekend mee zijn goed in beeld te brengen. Langzaam wordt er naar de opgraving toegewerkt en kom je er als kijker achter of de “legende” echt gebeurd is en ook of de game daadwerkelijk een industrie tot z’n knieën bracht. Voor degenen die de Atari 2600 tijd hebben meegemaakt een nostalgische trip, voor anderen een interessante geschiedenisles. De film is gratis te zien via Xbox live of de Xbox site.

Eén reactie op “Atari: Game Over (2014)

  1. Pingback: 5 Redenen waarom je documentaires moet kijken | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.