Gone Girl (2014)

Recensie Gone Girl

Eén van de beste regisseurs van de afgelopen jaren is voor mij David Fincher. Met films als Se7en, The Game, Fight Club, Zodiac, The Social Network, The Girl with the Dragon Tattoo en de eerste twee afleveringen van House of Cards heeft hij een hoop indrukwekkende titels op zijn naam staan. Het is een regisseur waarvan mijn verwachtingen altijd hoog zijn en waar hij gelukkig ook bijna altijd aan weet te voldoen. Z’n films, helemaal sinds hij over is gestapt op digitaal filmen, hebben een bepaalde look en feel en ik kon dan ook niet wachten om te zien wat hij zou brengen met Gone Girl.

Recensie Gone Girl

Nick Dunne (Ben Affleck) is precies vijf jaar getrouwd met Amy (Rosamund Pike). De twee lijken een perfect stel te zijn die er alles aan doen om te voorkomen dat ze de problemen die andere getrouwde stellen te voorkomen. Wanneer Nick thuis komt na een bezoek aan z’n tweelingzus (Carrie Coon) is Amy niet thuis. Wanneer hij in de woonkamer ziet dat er een tafel om is gegooid besluit hij de politie in te schakelen. Een grootse actie wordt opgezet om haar te vinden, waarbij ook de media een belangrijke rol speelt, maar naarmate de tijd vordert rijst de vraag of Nick misschien niet meer van de verdwijning af weet.

Recensie Gone Girl

Fincher neemt de kijker op meesterlijke wijze mee in het verhaal en laat maar mondjesmaat nieuwe informatie los, waardoor je geen idee hebt welke richting het geheel op zal gaan. Dat levert een groot aantal verrassende momenten op. Omdat je als kijker onvoldoende informatie krijgt, ben je constant bezig je eigen mening te vormen over wat er heeft plaatsgevonden, mede op basis van de verslaggeving van de media in de film. Het laat zien op welke manier zo’n zaak door de media wordt opgepakt, over-geanalyseerd en voorbarige conclusies getrokken worden. Zowel Affleck als Rosamund Pike zijn ijzersterk in hun rollen, maar ook de acteurs in de bijrollen (waaronder Neil Patrick Harris en Tyler Perry) zijn goed gekozen. Fincher heeft met Gone Girl weer een topfilm afgeleverd die de kijker door een groot scala aan emoties leidt met een einde dat je nog een tijd bij zal blijven.

4 reacties op “Gone Girl (2014)

    • Ik denk dat de kant van de politie ook ondergeschikt was aan de relatie tussen de personages en de diverse andere onderwerpen (waaronder de media). De film is gebaseerd op een boek, dus die ommezwaai is gewoon overgenomen. Jammer dat je ‘m niet zo goed vond, maar we kunnen het niet altijd helemaal eens zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.