The Thirteenth Floor (1999)

Review van The Thirteenth Floor

Na de release van Grand Theft Auto 5 heb ik het spel een aantal maanden gespeeld. Het is een prachtige game die een overtuigende wereld neerzet. De personages rijden in hun auto’s, doen hun dagelijkse boodschappen, bioscopen laten films zien, er is een bus die je kan nemen die langs de huizen van de sterren rijdt en vele andere details waarvan ik een hoop nooit zal tegenkomen.

Je kan moeiteloos op elk moment wisselen tussen de drie hoofdpersonen. Wanneer je er met één speelt gaan de andere twee gewoon verder met hun eigen leven. Ook al is het maar een spel, toch vroeg ik me tijdens het spelen af hoe de karakters het zouden ervaren dat hun lichaam ineens overgenomen wordt of wat de impact is op de levens van toevallige voorbijgangers die net op de verkeerde plek zijn als er iets gebeurt. Ik vroeg me dus af hoe echt de wereld voor hen zou voelen. Het is een onderwerp dat ook in films wordt behandeld. The Matrix is misschien wel het bekendste voorbeeld, maar ook Existenz en Dark City geven hun visie. The Thirteenth Floor is in dat opzicht ook fascinerend en komt wel heel erg dichtbij de vragen die ik mezelf stelde tijdens het spelen van GTA5.

Recensie The Thirteenth Floor

Het verhaal draait om computer wetenschapper Hannon Fuller (fantastisch gespeeld door Armin Mueller-Stahl) die een simulatie van een virtuele wereld gemaakt heeft. Door speciale apparatuur kan hij de wereld fysiek in gaan en interactie met de aanwezige personen hebben (een beetje zoals het holodeck in Star Trek). Hij ontdekt iets in de wereld wat hij graag wil delen met zijn collega Douglas Hall (Craig Bierko), maar voordat hij dat kan doen wordt hij vermoord. Het is aan Douglas om te achterhalen wat Fuller ontdekt heeft en wie verantwoordelijk is voor zijn moord.

Bespreking The Thirteenth Floor

De film bevat niet de special effects die een film als The Matrix heeft, maar maakt effectief gebruik van simpele middelen om geloofwaardige technologie neer te zetten. The Thirteenth Floor slaagt er in om heel snel een overtuigende wereld neer te zetten waar je nergens aan twijfelt. De virtuele wereld is die van de jaren 20 die tot leven worden gebracht met veel oude auto’s en kostuums.

Omdat dit een moordmysterie is probeer je constant te raden wie verantwoordelijk is. Sommigen weten dat misschien al vroeg te raden omdat de aanwijzingen er zijn, maar ik deed er wel even over. De vragen die de films stelt zijn interessant. Wat is echt voor de karakters in de virtuele wereld? Het is een film waar ik eigenlijk maar weinig over gehoord heb, maar die zeker het kijken waard is. Vooral als je van science fiction films houdt.

Eén reactie op “The Thirteenth Floor (1999)

Leave a Reply

Your email address will not be published.