In Time (2011)

Tijd is iets waarvan je altijd denkt dat je er genoeg van hebt. Waarschijnlijk “verspil” je veel tijd aan onbelangrijke dingen. Voor sommigen is tijd geld, maar in deze film is dat letterlijk het geval. Is deze science fiction film de moeite waard?

De maatschappij is veranderd en mensen zijn genetisch aangepast waardoor ze na 25 jaar fysiek niet ouder worden. Onder hun huid hebben ze een groene klok die de 25 jaar aftelt en wanneer de teller op 0 staat ga je dood. Het is mogelijk om langer te leven omdat je door te werken tijd kan verdienen, maar je kan tijd natuurlijk ook van anderen stelen. Alles wat je wilt kopen moet echter ook in tijd betaald worden.
Het betekent dat je in theorie eeuwig zou kunnen leven zolang je maar genoeg tijd in handen weet te krijgen. Dat laatste overkomt Will Salas (Justin Timberlake) die in een van de arme buitenwijken van de stad woont (die overigens opgedeeld is in zones, waar je, je raadt het al, voor moet betalen in tijd om naar een andere te gaan)). Aangezien hij alle tijd heeft kijkt hij of het mogelijk is het systeem te veranderen.
Als iemand echter ineens heel veel extra tijd heeft valt hij natuurlijk op en het betekent dat veel mensen achter hem aan zitten. Tijdens z’n reis ontmoet hij Sylvia Weis (Manda Seyfried), dochter van een zeer rijke man die met hem meegaat en de twee veranderen langzaam in Bonnie and Clyde.

Het concept van de film is interessant en deed me initieel denken aan Logan’s Run, maar de film heeft z’n eigen unieke twist door tijd als geld te gebruiken. Vervelend is wel dat je zo vaak het woord “tijd” hoort dat het langzaam begint te irriteren. Ik was geïnteresseerd om uit te vinden waar het verhaal heen zou gaan, maar halverwege begon de film z’n focus te verliezen en werd het wat minder duidelijk waarom de twee hoofdpersonen deden wat ze deden en verloor ik interesse.

Visueel zag de wereld er in deze film prachtig uit. Het is een overtuigende wereld waar het lijkt of iedereen met geld in coole custom muscle cars lijkt te rijden. De klokken die onder de huid zitten zien er overtuigend uit en het systeem is geloofwaardig. Het is echter niet genoeg om het een goede film te maken en het was dan ook een teleurstelling.

Score: 5

2 reacties op “In Time (2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published.