My Sassy Girl (2001)

De romantische komedie. Een genre waar de (voornamelijk mannelijke) filmkijker dubbele gevoelens bij zal hebben. De films zijn vooral op vrouwen gericht en zijn redelijk voorspelbaar, alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel zijn die net wat extra’s weten te bieden waardoor je prettig verrast wordt (bv. Forgetting Sarah Marshall of When Harry Met Sally). Is My Sassy Girl een klassieker die je moet zien?

Gyeon-woo (Cha Tae-Hyun) is een student die maar weinig geluk in de liefde heeft. Het is zelfs zo dat z’n moeder en tante proberen hem te koppelen, maar Gyeon-woo weet elke keer redenen te verzinnen om niet naar z’n tante te gaan. Op een avond ziet hij op een metro station een meisje (Jun Ji-hyun) die zo dronken is dat hij haar red van een val voor de metro. Hij heeft het niet op dronken meisjes en is van plan haar in de metro te laten, maar door bepaalde gebeurtenissen ziet hij zich genoodzaakt om voor haar te zorgen totdat ze weer sober is.

Het is het begin van een vreemde relatie tussen de twee. Hij leert het meisje (die overigens nergens in de film bij naam genoemd wordt) beter kennen en ze blijkt niet vergelijkbaar te zijn met andere meisjes. Zo is ze verschrikkelijk dominant (bij het bestellen in een restaurant heeft ze bijvoorbeeld kritiek op al zijn keuzes, maar er zijn nog vele andere vergelijkbare situaties) en heeft daarnaast ook andere vreemde trekken (zo weet ze hem met een goede reden uit z’n klas te halen). De twee belanden in grappige situaties terwijl de twee niet echt een relatie lijken te hebben. Eén van die grappige situaties is een moment waarop Gyeon-woo haar ‘s nachts in een pretpark wil verrassen, maar de zaken niet helemaal volgens planning gaan.

Cha Tae-Hyun speelt zijn rol van een beetje klungelige student voortreffelijk, maar het is Jun Ji-Hyun die de show steelt. Ze weet een karakter neer te zetten die je lang zal bijblijven. Haar karakter komt over als een sterke vrouw die weet wat ze wil en ook zeer creatief is (ze schrijft bijvoorbeeld scripts voor film met een vrouw in de rol die normaal door een man gespeeld wordt), maar je voelt als kijker dat er onder het oppervlak meer speelt.

Naast het voortreffelijke acteerwerk is ook het verhaal anders dan je van een romcom gewend bent en de film voelt daardoor aan als een frisse wind binnen het genre. My Sassy Girl komt vaak in de lijsten van beste Koreaanse films voor en dat is meer dan terecht. De film stond in 2001 in de top 5 van best bezochte films in Korea. Daarnaast wist de film ook in Amerika bekendheid te krijgen, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een teleurstellende remake.
Ben je dus op zoek naar een romcom die net even wat anders is, dan is het zeker de moeite waard om de DVD op de kop te tikken (bijvoorbeeld bij yesasia).

Score: 9

Eén reactie op “My Sassy Girl (2001)

  1. Pingback: Time Renegades (2016) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.