Free Solo (2018) – Recensie

Free Solo recensie

Toen ik afgelopen zomer in Griekenland was, bezocht ik een prachtige baai die omgeven was door rotsen van een meter of 15 hoog. Uiteraard wilde ik genieten van het uitzicht en besloot ik ze te beklimmen. Daarbij is het woord beklimmen misschien iets te veel van het goede, want nergens hoefde ik aan een richel te hangen of goed te kijken hoe ik boven kon komen. Er waren veel platte stukken en bepaalde gedeeltes zagen er bijna uit als trappen. Toen ik eenmaal bovenop stond had ik al het gevoel redelijk hoog te zijn en kon ik me de gevolgen van een val goed inbeelden. Het is dan ook moeilijk te bevatten dat iemand een gebergte, El Capitan in Yosemite Park, van 2307 meter hoog beklimt. Zonder een enkele vorm van beveiliging. Dat is echter wel wat Alex Honnold voor ogen had en dat heeft geresulteerd in de documentaire Free Solo.

Free Solo Bespreking
Free Solo is de term voor het beklimmen van een berg zonder touwen en Alex doet het al lang. Hij vertelt normaal niemand als hij het gaat doen, maar omdat nog nooit iemand El Capitan op die manier had beklommen betrekt hij een filmploeg. Die volgt hem een tijd en schetst een beeld van deze bijzondere klimmer, die er een heel eigen levensstijl op nahoudt.

“bijna niet durft te kijken…”


 Het maken van Free Solo is voor de crew niet makkelijk. Het zijn namelijk ook klimmers die de gevaren kennen en daarnaast ook genoeg andere free solo klimmers kenden die het niet hebben gered. Je wilt als filmmaker de mogelijke dood van een vriend niet vastleggen. Ze worstelen ermee en zijn ook bang dat juist hun aanwezigheid invloed kan hebben op z’n prestatie. Tijdens z’n voorbereiding (met zekeringen) gaat het geregeld mis en als Alex ook nog eens een blessure oploopt door een val tijdens een klim met z’n vriendin is het de vraag of hij z’n droom wel kan verwezenlijken. Het maakt het een documentaire waarbij je, als hij eenmaal begint, op het puntje van je stoel zit en je soms bijna niet durft te kijken omdat je de risico’s kent. Het is dan ook goed te begrijpen waarom Free Solo uiteindelijk een Oscar wist te winnen.

Free Solo is te zien via Disney+

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *