Russian Doll – Seizoen 1 – Serie recensie

Russian Doll recensie netflix

Films en series waarin de tijd zich herhaalt hebben me altijd gefascineerd. Gedeeltelijk omdat ze een wereld creëren waarin de acties van de personages soms geen gevolgen lijken te hebben, maar ook omdat ze de personages dwingen om uit hun dagelijkse routine te stappen. Iedereen klaagt wel eens over de dagelijkse sleur, waarbij je elke keer hetzelfde lijkt te doen, of dat nu werk, school of gezin is. Het is voor velen de reden waarom ze zo uitkijken naar vakantie, maar zou je er eigenlijk niet voor moeten zorgen dat je ook los van die trips afwisseling hebt? De klassieker in het genre van de “time loop” is uiteraard Groundhog Day, maar ook films als Timecrimes, Primer, Donnie Darko of een serie als Day Break zijn de moeite waard (en in mindere mate een komedie als Naked). Russian Doll is een Netflix-serie die een paar weken geleden uitkwam die ook gaat om iemand die dezelfde dag steeds opnieuw beleeft. Is dit voor fans van dit soort films/series genieten geblazen?

Russian Doll review netflix

Nadia Vulvokov (Natasha Lyonne) woont in New York en viert haar 36e verjaardag met een drukbezocht feestje bij vriendinnen van haar. Ze verlaat op een gegeven moment het feestje en komt door een ongeluk te overlijden. Ze wordt weer in de badkamer van het feestje wakker en komt er langzaam achter dat ze er achter moet komen wat er aan de hand is, ook al betekent dat dat ze misschien nog meerdere keren dood kan gaan.

“niet slechts een gimmick…”


 Gelukkig is de herhalende tijdslijn niet slechts een gimmick om kijkers te trekken. De schrijvers zijn er in geslaagd om een boeiende serie te bedenken waarin de initiële humor van de eerste afleveringen langzaam plaats maakt voor diepere en meer serieuze levensvragen. Er worden nieuwe elementen geïntroduceerd en Nadia moet steeds meer naar zichzelf kijken om te proberen te ontsnappen uit haar situatie. Natasha Lyonne speelt de rol met een typische New Yorkse stijl met droge humor en een scherpe rand bij bijna elke uitspraak. Ze is in staat om haar karakter op voortreffelijke wijze neer te zetten. De serie heeft de perfecte lengte en rond het verhaal ook perfect af. Ik hoop dan ook dat Netflix niet besluit om hiervan nog een tweede seizoen uit te brengen, want dat heeft dit verhaal niet nodig.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 thoughts on “Russian Doll – Seizoen 1 – Serie recensie

  1. Zalige korte reeks, maar noodzakelijk om spoilervrij te bekijken.
    Die scherpe rand? Dat is soms meer een voorhamer. Het steekspel tussen de spelers is grandioos. Ik lag soms dubbel.
    En ja, een tweede seizoen lijkt onverstandig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *