The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley (2019) – Recensie

The Inventor Out for Blood in Silicon Valley recensie

Wat hebben Steve Jobs, Bill Gates en Elon Musk met elkaar gemeen? Ze begonnen allemaal zeer succesvolle bedrijven en hebben veel impact op de wereld gehad. Elizabeth Holmes wilde ook tot deze selecte groep behoren, stopte met haar studie en wist enorm veel investeerders te overtuigen van haar idee dat de wereld van bloedonderzoek zou ontwrichten. Ze startte Theranos, met de belofte dat ze op basis van een druppel bloed onderzoek konden doen naar tientallen ziektes en al snel zorgde ze voor interesse van diverse grote namen, waaronder Henry Kissinger, James Mattis en George Shultz, die deel uitmaakten van de raad van bestuur. Ze had een goed verhaal, een groot kapitaal om te investeren en interesse van grote bedrijven om haar toekomstige oplossing aan te schaffen, een apparaat met de naam Edison. Het probleem was echter dat het prachtige PR-verhaal bestond uit veel gebakken lucht. Het Silicon Valley motto “Fake it till you make it” bleek hier ook te spelen en het bedrijf, dat 10 miljard waard was, sloot eind vorig jaar de deuren en Elizabeth Holmes wacht haar rechtszaak af. In deze HBO-documentaire van Alex Gibney spreekt hij met diverse betrokkenen, waaronder journalisten en ex-medewerkers, en laat hij haarfijn zien hoe Elizabeth Holmes zo succesvol kon zijn.

The Inventor Out for Blood in Silicon Valley review

De afgelopen weken luisterde ik met veel interesse naar de podcast The Dropout, die ditzelfde verhaal in veel meer detail verteld, grotendeels met dezelfde mensen die ook hier verschijnen. Ik vroeg me dan ook af in hoeverre ik hier nog meer te weten zou komen, maar het visuele aspect voegt toch wel veel toe. Daarnaast komen er ook mensen aan het woord die niet in de podcast voorkwamen en de twee vullen elkaar dus goed aan.

“boeiend…”


 Het blijft bizar om te zien hoeveel overtuigingskracht Elizabeth Holmes had en wat ze allemaal heeft weten te bereiken, ook al bleek het allemaal niet waar te zijn en kwamen door haar handelen zelfs mensenlevens in gevaar. Gibney trekt een interessante vergelijking met Thomas Edison, die in zijn tijd ook regelmatig claims deed die hij pas jaren later kon waarmaken, alleen liepen hun verhalen uiteindelijk anders af. Gibney is een ervaren documentairemaker en dat wordt ook hier duidelijk. Ondanks de lengte van twee uur, slaagt hij erin het boeiend te houden met regelmatig goed gemaakte momenten die het geheel goed ondersteunen. Als je het verhaal van Elizabeth Holmes nog niet kent, brengt deze film je goed “up to speed”.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 thoughts on “The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley (2019) – Recensie

  1. Klinkt erg goed. Heb weleens van haar gehoord maar heb het nieuws over haar bedrijf niet helemaal mee gekregen. Toegevoegd aan mijn watchlist in ieder geval

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *