Vraag van de week: Wat stoort je het meest bij de grote bioscopen?

Vraag van de week
Zoals je al in m’n recensie van Can You Ever Forgive Me? kon lezen, bezocht ik afgelopen weekend het PAC-festival. Deze dag waarop je vijf films voorgeschoteld krijgt is iets waar ik altijd naar uitkijk en waar alles over het algemeen goed geregeld is. Dat was grotendeels gisteren ook het geval: Er was een filmquiz, na de pauze stonden er glaasjes sinaasappelsap en later ook wat nootjes en chocolade.

Toch stoorde ik me wel aan het feit dat juist het vertonen van de films niet helemaal vlekkeloos verliep. Bij de eerste film werd deze gestart zonder geluid, terwijl de zaalmuziek nog aan was. De tweede film werd niet gestart, waardoor deze bijna tien minuten te laat begon. Toen de derde film moest worden vertoond, werd nogmaals de tweede film gestart en toen hij eenmaal draaide werd hij zeker 30 seconden gepauzeerd omdat er waarschijnlijk twijfel was of het de goede film was (de openingsteksten zagen er bijna hetzelfde uit als bij de vorige film). Daarna werd de laatste film gestart met de zaallichten aan en vervolgens na een minuut gepauzeerd om de prijsuitreiking te doen. Ondanks al die problemen heb ik van de films kunnen genieten, maar dit is helaas wel een ervaring die ik vaker heb gehad bij de Pathé bioscoop waar ik regelmatig kom.

Vorige maand had ik ook al (toevallig in dezelfde zaal) dat het geluid niet aan stond en de zaallichten aan, de maand ervoor begon de film niet op tijd en werd hij uiteindelijk ook zonder geluid ingestart en ik heb dat soort zaken helaas nog een aantal keer meegemaakt. Ik snap dat er met zoveel zalen in een complex af en toe wat mis kan gaan, maar het kan wel wat afdoen aan de beleving van films.

Wat stoort jou het meest bij de grote bioscopen?

11 thoughts on “Vraag van de week: Wat stoort je het meest bij de grote bioscopen?

  1. Waar jij je aan stoort in de grote bioscopen, gebeurt ook in de kleinere zalen hoor. Lichten die niet uitgaan als de film begint, ondertiteling die verdwijnt halverwege de film (best handig met een Franse film) en het instarten van de verkeerde film. Wat gisteren bij jou gebeurde is dan wel jammer, maar het blijft ook mensenwerk. Ik probeer mij er niet teveel aan te storen.

    En als ik dan naar een grote bioscoop ga (meestal Kinepolis in Breda) dan stoor ik mij het meeste aan het telefoongebruik door anderen. Ik zie liever een oplichtend bioscoopscherm dan een telefoon die oplicht. Dat gebeurt wel echt minder in de filmhuizen.

    • Dat zijn inderdaad ook vervelende dingen. Er is bij Pathé heel veel geautomatiseerd waardoor het mis gaat. Gelukkig kun je gewoon een SMS sturen en dan wordt het wel snel opgepakt.

  2. Zo zeg, dan prijs ik me toch gelukkig met de plaatselijke Pathé bios waar ik altijd heen ga. Ik heb echt nooit last van bovenstaande problemen en tijdens mijn bezoek aan de 20e editie van PACfest heb ik ook geen last gehad. In al die jaren is er welgeteld 1 x iets verkeerds gegaan met de film en dat was wel tijdens een PACfest; door een storing ging I, Daniel Blake op zwart en hebben we een onderbreking van 10 min gehad.

    Maar wat me verder stoort in grote bioscopen? Eigenlijk kan ik geen nadelen benoemen die je in een kleinere filmzaal ook niet tegen zou komen. Ja, het publiek in grote bioscoopcomplexen is wat rumoeriger maar daar heb ik persoonlijk weinig last van aangezien ik zo vaak mogelijk overdag naar de film ga wanneer het heerlijk rustig is.

    Nou ja, één recent voorbeeld schiet me nu dan wel binnen; afgelopen weekend zat er iemand tijdens de voorstelling van Arctic ongegeneerd popcorn naar binnen te werken en dat tijdens het kijken van een film waarin nauwelijks gesproken wordt.

    • Ja, waar ik ga is het regelmatig helaas. Wij hebben het een keer gehad dat de film fysiek nog moest worden gedraaid bij PAC en hij kapot was…weet niet meer of ze toen iets anders hebben ingestort.

      Ik ga ook het meest overdag, dus gelukkig minder stoorzenders in de vorm van andere bezoekers.

  3. Dit is wel heel extreem, ik zou me dood geërgerd hebben. Bij mij is het publiek vooral een stoorfactor, maar als de verkeerde oudjes je arthousetheater binnenlopen heb je daar net zo goed last van. Ik blijf het wonderlijk vinden dat mensen niet gewoon altijd hun mond kunnen houden en hun mobiel in de zak kunnen houden als ze bij een film zitten.

    • Ja, het was best frustrerend. Vooral omdat het allemaal op één dag was.

      Uiteraard zijn vaak andere bezoekers het grootste probleem.

  4. Ik ervaar weinig verschil tussen filmhuizen en grote bioscopen als het gaat om irritatiefactoren als foutjes bij het starten van films, rumoerig publiek en telefoongebruik. Het ligt er daarbij wel aan op welk tijdstip je naar welke film gaat: zaterdagmiddag naar een Hollywood-kaskraker in Pathé Arena staat natuurlijk garant voor een opgewonden jong lawaaierig publiek dat met popcorn gooit.

    Wat me altijd, waar dan ook, echt heel erg stoort is dat sommige mensen hun zooi niet opruimen. Popcorn op de grond in grote bioscopen, bakjes nootjes en glazen op stoelen in filmhuizen. Hoe moeilijk is het om je spulletjes mee te nemen en weg te gooien?

    • Uiteraard maakt het tijdstip erg uit. En dat opruimen snap ik ook niet. Als je nu per ongeluk iets laat vallen is wat anders, maar om niet gewoon even alles mee te nemen snap ik ook niet.

  5. Ik hou van filmhuizen. Althans, de filmhuizen waar ik ben geweest (Maastricht, Den Bosch, Utrecht, Den Haag) die zalen zijn nooit extreem groot en heel vaak mag er geen eten en drinken naar binnen, waardoor het probleem van zooi ook een stuk minder wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *