Vraag van de week: Doe je iets om je blog door meer mensen gelezen te krijgen?

Vraag van de week

Toen ik vorige week m’n mail een beetje aan het opruimen was, kwam ik een link naar een artikel tegen dat ging over het promoten van je website. De schrijver stelde de vraag wat je deed om er voor te zorgen dat wat je schreef door meer personen gezien werd. Hij schreef dat de meeste antwoorden die hij krijgt vaak in de trant zijn van: Ik publiceer dagelijks en post m’n links op Twitter en Facebook. Maar, ging hij verder, wat doe je verder. En de meeste mensen doen vaak niet meer dan dat. En ik snap z’n punt, want wat je neerzet zal gezien worden door de mensen die je al volgen op die platforms en verder alleen door degenen die er toevallig naar Googlen en waarbij je content redelijk bovenaan verschijnt. Uiteraard schrijf je om je mening te delen, maar geeft het ook voldoening als dat gelezen wordt. Zelf probeer ik via bijvoorbeeld filmblogs.nl en blogathons er voor te zorgen dat iedereen zichtbaarder is, maar ik vraag mezelf af en toe af of ik niet nog meer zou moeten doen.

Doe jij iets om je blog door meer mensen gelezen te krijgen?

9 thoughts on “Vraag van de week: Doe je iets om je blog door meer mensen gelezen te krijgen?

  1. Persoonlijk heb ik een hekel aan gespam met van de eigen site. Dus dat doe ik niet. Vroeger toen ik bij de grotere sites schreef zag ik wat linken en leuren met artikels bij de redactie deed. Alles werd clickbait, en men schreef naar monde van de lezers.

    Ik lees d’office bv. geen artikels die me aangeraden worden via Instagram. Daar horen foto’s.

    Op wordpress heb ik een automatische link naar Google + en WordPress zelf. Mijn mooiste foto’s plaats ik dan op Pinterest. Verder werk ik met het abonnementsysteem. Dat doe ik bij jouw site trouwens ook. Dat lukt prima. Aan de cijfers van de bouncerate kun je trouwens afleiden als lezers je content leuk vinden.
    You can lead a horse to water but you can’t make it drink.

    • Denk inderdaad dat je niet moet gaan spammen. Had vorige week ook iemand die totaal niet reageerde op een artikel, maar puur zoiets had van “Hele leuke site, dit is die van mij!” en daar kan ik ook niet tegen. Meteen verwijderd en een mail gestuurd dat ik dat niet kan waarderen.

      Het is uiteraard het beste om het gewoon door goede content te laten groeien, maar opvallen kan soms moeilijk zijn. Daarnaast doe ik vooral wat ik leuk vindt (zoals m’n verdwenen bioscopen artikelen) en als dat toevallig goed gelezen wordt dan is dat mooi meegenomen.

      • Opvallen is sowieso moeilijk zonder er tijd EN geld tegenaan te gooien. Er is nu eenmaal te veel geschreven en gefilmde content waar je tegen op botst. Vergelijk het met een woestijn en zandkorrels.
        Als je dan weet dat Google links (zo betaalt Archonia om bij de term cheap comics bovenaan te staan. Cheapcomics is dan toevallig ook de naam van hun grote concurrent) en plaatsen in rankings verkoopt, en de SEO-score vooral een mythe blijkt, dan wordt het moeilijk. Maar dat is nu eenmaal hoe het spel gespeeld wordt.

      • Opvallen is sowieso moeilijk zonder er tijd EN geld tegenaan te gooien. Er is nu eenmaal te veel geschreven en gefilmde content waar je tegen op botst. Vergelijk het met een woestijn en zandkorrels.
        Als je dan weet dat Google links (zo betaalt Archonia om bij de term cheap comics bovenaan te staan. Cheapcomics is dan toevallig ook de naam van hun grote concurrent) en plaatsen in rankings verkoopt, en de SEO-score vooral een mythe blijkt, dan wordt het moeilijk. Maar dat is nu eenmaal hoe het spel gespeeld wordt.

        • Ja, dat kan inderdaad veel tijd en energie kosten als je daar helemaal op focust, maar dat zie ik niet als m’n hobby 😉 Heb tot nu toe nog nooit echt heel bewust gefocust om m’n ranking te verhogen, af en toe zijn er artikelen die wel bovenaan verschijnen, maar waarom weet ik niet 🙂 Is natuurlijk wel fijn als dat gebeurt!

  2. Tijdens de laatste meeting heb ik al iets uitgelegd over hoe je zichtbaarder kan worden en waar je op kunt letten. Ik denk echt dat het maken van de website en het schrijven van inhoud het makkelijkste is. De motor van je site moet ook goed zijn en daar is soms wat extra kennis van nodig. Google is nog steeds één van de belangrijkste tools om bezoekers te trekken, maar hoe ga je het “gevecht” aan met de andere sites die wellicht ook hoger in de ranking staan? Wat ik doe is het volgende;

    – Aangemeld op Google Search Console en een XML sitemap geüpload.
    – URL-parameter van de website aangepast (i.p.v. domein.nl/datum/category/paginaID heb ik domein.nl/naam-van-post). De Google bot kan je site dan makkelijker indexeren.
    – Content schrijven tussen de 400 en 800 woorden. Berichten bevatten interne links naar andere blogposts, belangrijke sleutelwoorden waar je op gevonden wilt worden en synoniemen daarvan. Voorbeeldje; Wil je gevonden worden op “film” dan moet dat woord een paar keer terugkeren in je bericht. Niet te vaak, want dat heeft weer negatieve invloed op indexatie. Synoniemen van dat woord helpen wel weer om de indexatie een boost te geven.
    – Laadtijd van de website tot een minimum beperken. De Jetpack plugin heeft handige instellingen die de laadtijd aanzienlijk versnellen.
    – Dode links (404 pagina’s) redirecten. Daar zijn eveneens handige plugins voor.
    – Organiseren van prijsvragen. Zo creëer ik interactie met de bezoekers, maar iedereen vindt het ook leuk om ergens kans op te maken. De site wordt ook sneller opgepakt door websites die drijven op het doorsturen van bezoekers naar pagina’s waar prijsvragen op staan.
    – Ervoor zorgen dat je de recensie van een nieuwe film (bioscoopfilm bijvoorbeeld) z.s.m. online komt zodat de Google bot deze kan indexeren.

    Om maar een paar dingetjes te noemen waar ik mij vooral mee bezighoud. 🙂

    • Dat zijn inderdaad erg goede tips en een gedeelte daarvan heb ik ook gedaan (sommige nog recent, zoals https eindelijk een keer uitzoeken en implementeren). Uiteraard is het wat Axel ook zegt, het is hoeveel tijd je er in wilt steken en voor mezelf weet ik wat ik wel en niet bereid ben te doen. Ik ben bv. totaal niet bezig met sleutelwoorden, want dan schrijf ik meer voor een algoritme dan voor m’n bezoekers voor m’n gevoel.

      Zelf ben ik van de prijsvragen afgestapt omdat de meeste bezoekers (vaak mensen die alle prijsvragen via een site die ze allemaal bijhoudt langsgaan) alleen maar om de prijsvraag komen en daarna niet terug. Plus het kost nog veel extra tijd.

      Voor jou is het natuurlijk ook iets wat je erg interessant en leuk vindt om te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *