Tomb Raider (2018) – Recensie

Tomb Raider recensie

Tijdens de periode waarin ik stopte met bloggen had ik ineens een hoop extra tijd om andere zaken op te pakken. Eén daarvan was gamen, iets wat ik altijd heb gedaan, maar de laatste paar jaar wat minder. Er waren veel games die ik had gekocht, maar minimaal had gespeeld.

Eén van de titels was Tomb Raider uit 2013, een game die er zeer goed uit zag en een reboot was voor de franchise. Het maakte van Lara Croft een personage dat realistischer was, zowel fysiek als in haar reacties op wat er om haar gebeurde. Ze was kwetsbaar. Het duurde niet lang voordat ik “hooked” was en de game in twee weken uitspeelde en het vervolg bestelde. Ook daar heb ik erg van genoten. Met beide spellen nog redelijk vers in m’n geheugen besloot ik deze film te zien en was ik benieuwd of de film dezelfde verhaallijn zou volgen en of het karakter hetzelfde zou zijn.

Alhoewel het verhaal gebaseerd is op het spel uit 2013, wijkt het toch erg af. Lara (Alicia Vikander) is een fietskoerier en levert voedsel af. Ze heeft de kans om een groot fortuin te erven van haar vader (die al zeven jaar verdwenen is), maar wil hem niet dood laten verklaren. Ze ontdekt een aantal aanwijzingen die haar kunnen helpen om te ontdekken wat er met hem gebeurt is. Ze besluit om naar een afgelegen eiland te reizen. Ze is echter niet alleen en moet zien te overleven en puzzels oplossen terwijl ze uit de handen van een stel schurken moet zien te blijven.

“leuke actiemomenten…”


 Dat klinkt misschien redelijk trouw aan de game, maar de schrijvers hebben significante wijzigingen gemaakt met als doel om meer persoonlijke momenten toe te voegen. Het eindresultaat is een film waar Lara minder vaak alleen is. Daar heb ik gemengde gevoelens over. Het voegt wat toe, maar het verandert wel de vibe. In het spel zijn er diverse momenten die je moeten schokken, maar ook waarbij ze moet vechten met dieren en bovennatuurlijke krachten. Dat ontbreekt in de film. Toch maakt Tomb Raider veel goed met leuke actiemomenten die er voor zorgen dat de vaart er in blijft. Vikander is een goede keuze voor de rol en is geloofwaardig als de jonge vrouw die aan het begin van haar “tomb raiding” carrière staat. Ik zou het niet erg vinden als er een vervolg komt (waarvoor er al wat neergezet wordt), maar tegenwoordig blijft dat altijd de vraag. Als het niet zover mocht komen, dan kan je in ieder geval de games spelen om meer te ontdekken.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 thoughts on “Tomb Raider (2018) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *