Vraag van de week: Kijk je wel eens films op hogere snelheid?

Vraag van de week

Alhoewel je je het in de bioscoop nooit kunt voorstellen, geeft een thuissituatie de mogelijkheid om films te kijken op de manier die je wilt. Je kan dat doen terwijl je ergens anders mee bezig bent (bv. de was vouwen/strijken), maar ook de vorm waarin je iets ziet bepaal je zelf. Of dat nu op je telefoon in bed is of op een groot LCD scherm. Maar ook de snelheid waarmee iets wordt afgespeeld is vaak in te stellen. Het is een optie die ik zelf wel eens gebruik, al moet ik toegeven dat dat redelijk sporadisch is. Ik gebruik het voornamelijk voor films die ik te traag vind (The Assassin is er eentje waar ik meteen aan moet denken) of die erg slecht zijn, maar die ik toch nog tot het einde wil zien. Zelf ben ik van mening dat ik door die hogere snelheid niets mis (meestal is de snelheid maar 1,5), maar verder gewoon dezelfde ervaring heb. Ik ben benieuwd of jij dit wel eens doet:

Kijk je wel eens films op hogere snelheid?

16 reacties op “Vraag van de week: Kijk je wel eens films op hogere snelheid?

 1. Met een sneller afgespeelde film heb je zeker niet dezelfde ervaring als met een normaal afgespeelde film, zoals je aangeeft.
  Soms is een film bewust traag, om een bepaalde sfeer over te brengen, ‘doorspoelen’ doet hieraan afbreuk.
  Mijns inziens heb je simpelweg 2 opties: normale snelheid afkijken en een gedegen mening kunnen vormen of uitzetten. Een mening gebaseerd op een doorgespoelde film is gelijk aan die van een halve film; onvolledig.

  • Nee, helemaal mee eens dat de ervaring iets anders is. Maar aan de andere kant, als een film me al niet weet te boeien dan kan ik ‘m of afzetten of iets sneller kijken met de hoop dat het nog beter wordt. Dat doet verder niets af aan m’n waardering van die film en daardoor kan ik nog steeds m’n mening prima vormen. Het gebeurt zoals gezegd niet vaak dat ik dat doe, maar hier verschillen we van mening πŸ™‚

  • Hahaha, goed punt Gert, maar muziek wordt in discotheken vaak op andere snelheden gedraaid. Stop je dan met dansen? πŸ˜‰

 2. Ik heb ooit in een videotheek samengewerkt met iemand die onze klanten goed wilden voorzien van kijkadvies. Om dit te kunnen doen vond deze dame het nodig om alle releases van die week te gaan kijken. Daar zat een heleboel troep tussen en om alle ca. 10 titels per week in een paar dagen tijd te kunnen kijken speelde ze deze films af met snelheid 1.5

  Uit nieuwsgierigheid heb ik dit indertijd ook een paar keer geprobeerd maar daar ben ik heel snel vanaf gestapt. Ik vond het serieus afbreuk doen aan de kijkervaring en eigenlijk heb ik het daarna nooit meer geprobeerd. Dus mijn antwoord = nee.

  • Nee, ik doe het ook heel weinig want bij de meeste films doet het inderdaad af aan de kijkervaring. Maar begrijp dat ik deel uit maak van een extreem kleine groep die het gebruikt πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published.