An Officer and a Gentleman (1982) – Recensie

Recensie An officer and a gentleman2016 Blindspot Films

De laatste paar titels in m’n 2016 Blindspot films zijn aan de beurt. Ik heb er nog maar twee te gaan en dat moet zeker in de laatste maand van het jaar gaan lukken. An Officer and a Gentleman was een titel waar ik al jaren over had gehoord, maar eigenlijk nooit de tijd voor had genomen om te bekijken. Het was geen titel waarvan ik het gevoel had dat hij als klassieker wordt gezien, maar ook niet zo’n titel die niemand kende.

Review An officer and a gentleman

Zack Mayo (Richard Gere) heeft een moeilijke jeugd gehad. Z’n moeder pleegde zelfmoord, waardoor hij genoodzaakt was om bij z’n vader te gaan wonen, die in het leger zit en gestationeerd is op de Filippijnen. Hij geeft weinig om z’n zoon, heeft een alcoholprobleem en maakt er geen geheim van dat hij graag prostituees bezoekt. Zack wil zichzelf bewijzen en z’n droom verwerkelijken om bij de luchtmacht te gaan werken. Hij schrijft zich in en moet eerst een training door die als doel heeft om uit te vinden of de deelnemers zowel mentaal als fysiek geschikt zijn. Hun instructeur Emil Foley (Louis Gossett, Jr.) is streng en treed op wanneer de rekruten zich niet aan de regels houden. Zack vormt een band met een aantal van hen en samen moeten ze elkaar door de training helpen. Hij ziet echter ook mogelijkheden tot handel, iets wat streng verboden is en hem mogelijk van de opleiding kan gooien.


 Dit romantisch drama (er is namelijk ook een “love interest”) draait om vriendschappen, de band die mensen tijdens zo’n opleiding vormen en de spanning die er is om te presteren. Gere draagt de film goed en de moeizame band met de instructeur voelt dynamisch aan. Sommige momenten vallen nu een beetje uit de toon (zoals de stukken met karate), maar over het algemeen is An Officer and a Gentleman een aardige “rekrutenfilm” die regelmatig de emoties goed weet te bespelen.

4 reacties op “An Officer and a Gentleman (1982) – Recensie

  1. Ik heb deze film zeker al tien keer gezien, een echte guilty pleasure. En wat een rol van Louis Gossett Jr. Een echte klassieker: “Love lifts us up where we belong…” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.