Vraag van de week: Hoe organiseer jij je filmcollectie?

Vraag van de week

Alhoewel het verzamelen van films voor de meesten niet meer zo fanatiek zal zijn als het een aantal jaar geleden was, toch heb je als filmliefhebber waarschijnlijk een grote collectie aan DVD’s/Blu Rays in je huis. Dat geldt ook voor mij, al moet ik toegeven dat de laatste keer was dat ik deze bekeek toen ik m’n slechtste films moest uitkiezen voor de Filmblog Get Together. Verder stop ik er alleen af en toe films bij als ik er eentje gekocht en gekeken heb of een recensie exemplaar heb ontvangen. En omdat m’n collectie in een boekenkast staat die in een kast staat en je daar eigenlijk niet voor kan staan gooi ik ze er in zonder enige vorm van organisatie. Ik denk dat alleen de kinderfilms bij elkaar staan en de slechtste films op de onderste plank, maar dat is het eigenlijk. Als je me nu zou vragen om bijvoorbeeld een film als Heat te pakken dan zou ik elke plank moeten afspeuren. Nu weet ik niet of ik daarbij een uitzondering ben, dus de vraag deze week is:

Hoe organiseer jij je filmcollectie?

27 reacties op “Vraag van de week: Hoe organiseer jij je filmcollectie?

 1. Ik heb maar een stuk of 25 films op dvd. Weet van mezelf dat ik driekwart of meer van de films die ik kijk, ook maar eenmaal kijk. Dus ik vind het vaak zonde om tot 18 euro te besteden aan een dvd die later ‘wegrot’ in de kast. Echter, mijn favorieten kan ik telkens opnieuw bekijken, dus daarvan heb ik de meesten wel op dvd. Ze staan netjes op een rij boven mijn bureau, inclusief twee dvd-boxen.

 2. Ik heb het op een zelfde manier geordend zoals jij; niet dus 🙂 Al staan bij mij de slechte films ook gewoon tussen de andere Dvd’s. Er komen ook niet echt meer Dvd’s bij, dus de boekenkast blijft zoals hij is. Die kast staat overigens in de studeerkamer, dus nog niet eens in het zicht.

 3. Eerlijk gezegd heb ik maar heel weinig films op dvd. Ooit heb ik de Star Wars collectie, Back to the Future trilogie en de eerste vier Die Hard films gekocht en uit een ver verleden alle Bassie & Adriaan dvd’s. Verder staat mijn kast vol met een stuk of 100 games. Deze heb ik op soort console en dan op naam (zonder ‘the’) en op vervolg staan. Gears of War 1, 2 en 3 (voor de Xbox 360) staan dus naast elkaar, al staan enkel de Xbox delen van Call of Duty op nummer dat ze uitkwamen bij elkaar, met op de PlayStation 3 hoogte weer eenzelfde rijtje met Call of Duty spellen voor dat apparaat; ook op volgorde van jaar van uitbrengen.

  • Grappige combinatie: Star Wars, Back to the Future, Die Hard en….Bassie en Adriaan 😉

   M’n games staan niet in dezelfde kast, maar gewoon in de woonkamer, maar ook die zijn redelijk random…de Kinect games staan bij elkaar en games van een bepaalde serie (zoals GTA of Saint’s Row), maar verder niet alfabetisch of iets…

 4. Ik heb al mijn DVD’s op zolder gezet. Het online aanbod is zo groot dat ik nu al geen tijd heb om alles te zien. Er staan nog een tiental DVD’s in ons bureau die we nog willen zien.

  • Ja, ik denk dat iedereen wel die move nu maakt en ik vraag me soms wel af hoeveel mensen nog echt fysiek films kopen. Ik doe het ook nog amper…

 5. Fysiek films kopen doe ik minder dan vroeger. Daarbij beperk ik me zoveel mogelijk tot speciale edities met veel toeters en bellen.

  Dvd’s heb ik in eerste instantie alfabetisch op regisseur geordend met aparte stapeltjes voor regisseurs met uitgebreide oeuvres. Daar zijn in de loop van de tijd afzonderlijke rijtjes bijgekomen voor landen, horror, zwijgende films, film noir, films met een muzikale invalshoek en films die ik beter niet had kunnen aanschaffen. Om een of andere reden zet ik Blu-rays alfabetisch op titel. Een buitenstaander zal moeite hebben om enige logica in de verzameling te ontdekken.

   • Niet heel vaak, maar vaak genoeg om ze in de buurt te hebben. Er zijn nog flink wat audiocommentaren waar ik nog niet aan ben toegekomen. En de collectie kan dienen als videotheek voor vrienden die op zoek zijn naar een film die ze elders niet kunnen vinden.

 6. Was ooit begonnen met sorteren op genre, maar dat ging snel fout. Ik wil het een keer op alfabetische volgorde zetten en dan wel de kinderfilms apart. Is toch niet leuk als je kinderen een Disney film zoeken en met The Exorcist aan komen……..

  • Ja, er zijn inderdaad films die maar moeilijk in een genre te plaatsen zijn. En dat is inderdaad geen goed idee om ze te mixen 😉

 7. Ik ben nog steeds een verzamelaar, maar minder fanatiek dan vroeger. Ik heb meer dan 2000 DVD’s/BD’s en ik tel ze ook niet meer. DVD’s/BD’s staan gescheiden evenals special editions en boxsets. Vervolgens op alfabetische volgorde (hoewel gewoon A bij A en B bij B, enz.). Dat moet ook wel, anders is er helemaal geen overzicht meer. En ze staan allemaal netjes in Billy kasten in een logeerkamer/filmkamer.

 8. Niet, eigenlijk. Ik heb een stuk of 12 dvd’s in een kast staan, de rest ligt in een lade bij mijn ouders of in ons vakantiehuisje in Zeeland. De (voor mij) belangrijkste films heb ik op mijn externe harde schijf staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.