Vraag van de week: Wat vind jij van een verplicht percentage Europese films?

Vraag van de week

Vorige week kwam ik op nu.nl een berichtje tegen die me aan het denken zette. Dit bericht beschrijft hoe de Europese Commissie van plan is om een service als Netflix te verplichten dat tenminste 20 procent van het aanbod moet bestaan uit Europese films. Zo’n verplichting is er volgens het artikel al wel voor TV-zenders, maar naar mij mening is een streaming-dienst toch net wat anders. Het is aan de kijker om de keuze te maken voor wat er gekeken wordt en dan hebben vaak de Amerikaanse films en series de voorkeur.

Er staan op het moment ook goede series uit Europa op Netflix, bijvoorbeeld The Bridge, Gomorra, Broadchurch en The Missing, maar ik vraag me toch af dat als je een verplicht percentage oplegt dit niet automatisch zal betekenen dat er series en films van inferieure kwaliteit worden neergezet, puur om aan de eisen te voldoen. Daarnaast is Netflix een dienst die precies weet waar hun klanten naar kijken en er ook alles aan doet om dat voor te schotelen wat het beste aansluit op hun kijkgedrag. De dienst is hier nu lang genoeg actief om de statistieken te hebben en als daaruit niet blijkt dat er vraag naar is, zou het vreemd zijn om het kunstmatig te sturen. Vanuit economisch perspectief begrijp ik de Europese Commissie, maar zit de gemiddelde kijker te wachten op films die in Europa gemaakt zijn? Ik betwijfel het.

Wat vind jij van de plannen om een dienst als Netflix te verplichten om ten minste 20 procent van het aanbod Europees te laten zijn?

16 reacties op “Vraag van de week: Wat vind jij van een verplicht percentage Europese films?

 1. Een vreemde discussie hoor… De kijker moet toch lekker zelf weten wat hij of zij kijkt. Dat streamingdiensten het aanbod vrijwillig uitbreiden met iets onbekendere films uit Europa is prima, maar ik vind niet dat het een verplichting moet worden.

 2. Ik vind het ook raar. De kijker betaalt en bepaalt, vind ik. Net alsof die kijker dan ineens wel die films of series kijk. Ok, misschien iets meer. Daarnaast zijn onze PUBLIEKE omroepen toch net iets anders dan diensten die hun eigen geld binnen moeten harken. En dan hebben wij altijd commentaar op landen waar censuur is. Nou, ik vind dit ook een vorm van censuur.

 3. Ik sta er iets milder tegenover. De kijker bepaalt wat hij kijkt, klopt helemaal, maar aan de andere kant.. als het er niet is, kijkt de kijker het sowieso niet. Er wordt heel veel moois gemaakt in Nederland in Europa, maar er zijn gewoon niet voldoende manieren om al deze films te vertonen. Filmhuizen zijn vaak toch de plek waar dit soort films terechtkomen, en die hebben met geluk meerdere zalen, maar vaak zijn die afhankelijk van één zaal en moeten er keuzes worden gemaakt. Ik vind het dus nog niet zo’n slecht idee! Al weet ik niet of die 20% regel daar echt iets bij moet uitmaken.

  • Tsja, ik volg je redenatie gedeeltelijk maar de praktijk leert dat filmhuizen over het algemeen toch niet zo goed bezocht worden als andere typen bioscopen.

   Die 20% komt op mij ook over als erg hoog.

 4. Als dit zou betekenen dat het aanbod Amerikaanse films vermindert, dan is dit inderdaad geen goede zaak. Langs de andere kant moeten we wel zeggen dat er heel veel goeie films gemaakt worden in Europa die wij nooit te zien krijgen, gewoon omdat ze nergens te vinden zijn. Daar ligt dan wel weer een taak voor Netflix.

  • Ja, natuurlijk zijn er ook veel Europese films die de moeite waard zijn en er is wel af en toe aanbod, maar het zou iets meer kunnen zijn. Dat moet alleen naar mijn mening niet worden opgelegd.

 5. Er worden inderdaad veel mooie en goede films gemaakt buiten Amerika en die mogen gezien worden. Om het te verplichten gaat mijns inziens wat te ver, maar het zou een goede zaak zijn om het aanbod in die zin bij streamingsites te verbreden. Ik denk zelfs dat hierdoor het klantenaantal voor bijvoorbeeld Netflix zal stijgen.

 6. Ik vind verplichten wel iets te ver gaan. Ze kunnen beter een manier vinden om een dienst als Netflix te stimuleren om meer Europese films in het aanbod op te nemen.

 7. Het is een vorm van censuur en het is echt niet zo dat mensen nu massaal Europese producties gaan kijken als hun interesse daar niet ligt. Er mag weliswaar meer aandacht zijn voor de Europese cinema maar ik betwijfel het of dat je dat hiermee gaat bereiken. Men zal er namelijk op deze manier meer een afkeur voor ontwikkelen.

 8. Eerlijk gezegd kijk ik vrij veel films uit Europa. Dus als ze dan ook de krenten uit de pap halen van het Europese aanbod: graag. Zou voor mij misschien nog wel een reden zijn om Netflix aan te schaffen.
  Je redt het in China of India ook niet als je alleen maar Hollywood-crap aanbiedt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.