Vraag van de week: Kijk je soms wel eens expres slechte films?

Vraag van de week

De wereld van films is natuurlijk enorm groot en als filmliefhebber en blogger kijk je waarschijnlijk meer films in één jaar dan anderen in tien doen. Het is natuurlijk onontkoombaar dat er daartussen films zitten die niet de kwaliteit hebben die we van tevoren verwachten en ronduit slecht zijn. Natuurlijk hoop je dat je er daarvan niet al te veel ziet, maar het is een risico dat je af en toe moet nemen. Er ben ook wel eens bloggers tegengekomen die expres alleen maar slechte films keken en naar aanleiding daarvan vroeg ik mezelf af:

Kijk je soms wel eens expres slechte films en waarom doe je dat?

Als ik naar m’n eigen kijkgedrag kijk dan zitten er zo nu en dan wel films bij die ik kijk ondanks dat ze slechte recensies gehad hebben:
1. Omdat ik van tevoren weet dat het een film is waar ik toch ontzetten van kan genieten (films als John Carter, Battle L.A., Battelship of recent nog London Has Fallen)
2. Wanneer het een komedie is omdat dat één van de meest subjectieve genres is
3. Als ik wil meemaken hoe slecht een bepaalde film is. Zo heb ik in het verleden bijvoorbeeld Plan 9 From Outer Space gekeken, simpelweg om te zien hoe slecht Ed Wood als regisseur was.
4. Als er een bepaalde acteur inspeelt waar ik fan van ben. Het betekent dat ik al heel veel slechte films heb gezien waarin Nicolas Cage een hoofdrol heeft.

Hoe zit het met jou? Kijk je wel eens expres slechte films?

27 reacties op “Vraag van de week: Kijk je soms wel eens expres slechte films?

 1. Ja hoor aan de lopende band zelfs. Zo komen deze week alleen al de recensies van Tokarev, Sharknado 3 en Fuller House online. Ik ben een sucker voor dit soort (wan)producten.

  De vraag is alleen waarom ik ze kijk natuurlijk. Vaak om te weten of het inderdaad zo slecht is als men beweerd maar dikwijls komt het ook voort uit het verlangen om na een drukke dag zware kost te kunnen ontwijken.

  • Dat zijn inderdaad de wat mindere films en series 😉

   Ik kan me voorstellen dat dit op een bepaalde manier ook wel entertainmentwaarde heeft…hahaha

 2. Ik kijk graag slechte films om erachter te komen waardoor ze slecht zijn. Ik geloof dat je daardoor de betere films meer kan waarderen. Soms is het ook gewoon grappig om een slechte film te kijken. Daarom zit ik regelmatig in de bioscoop om te kijken naar films zoals Dirty Grandpa.

 3. Wat jij hebt met acteurs heb ik met sommige regisseurs. Zo ga ik trouw elk jaar naar de nieuwe Woody Allen terwijl de films die hij sinds 2000 heeft gemaakt van zeer wisselende kwaliteit zijn. Het is een wonder dat ik ben blijven zitten bij Anything Else en Melinda & Melinda. Waarschijnlijk ga ik ook weer naar de nieuwste van Terrence Malick ondanks dat ik zijn laatste twee films verschrikkelijk vond.

  Het is zonde om tijd te verspillen aan prutswerk want er zijn nog zoveel goede films die nog gezien moeten worden. Ik maak graag een uitzondering wanneer een slechte film een legendarische status heeft verworven. Het werk van Ed Wood is een goed voorbeeld, maar je kunt om allerlei verkeerde redenen ook veel plezier beleven aan The Island Of Dr. Moreau (1996), Troll 2 (1990) en The Room (2003). Laatstgenoemde film is de beste onbedoeld grappige film die ik tot nu toe heb gezien.

  Troll 2 is overigens de enige film die ik gezien heb van de 100 laagst gewaardeerde films op IMDb (www.imdb.com/chart/bottom). Van die lijst ‘moet’ ik eigenlijk ook nog eens een keer Battlefield Earth (2000) proberen. Of zal ik dat toch maar niet doen?

  • Ja, Allen is niet altijd even sterk, maar af en toe zit er wel een pareltje tussen. Terrence Malick begin ik niet meer aan, daar moet ik me te veel doorheen worstelen.

   The Island of Dr.Moreau en The Room wil ik nog wel een keer kijken. Ik heb Troll 2 niet gezien, maar wel de documentaire erover (heet geloof ik The Worst Movie Ever) en dat was wel boeiend om te zien. De hoofdpersoon werd gespeeld door een man die in het dagelijks leven tandarts is 🙂

   Battlefield Earth heb ik ook nooit geprobeerd, maar ben ik stiekem wel benieuwd naar.

 4. Ik kijk ook vaak genoeg slechte films en noem ze the syfy films. Dat zijn de films die savonds op SyFy komen zoals Two Headed Shark enz. ‘S avonds is dat soms zo fijn om naar te kijken, gewoon je verstand op nul en wat lekkers erbij en bewonderen hoe slecht hoe film kan zijn…

 5. Ik kijk zelden slechte films. Ik heb al niet genoeg tijd om alle goeie films te bekijken, laat staan dat ik ook nog eens bewust naar slechte zou kijken… 😊

 6. Net zoals Richard kan ik ook een “sucker voor (wan)producten zijn. Zo keek ik veel te lang door naar toiletseries als The Following, Under the Dome en Hostages. En zo ‘hope-watch’ ik genoeg series terwijl zij mij aan de lopende band frustreren. Qua films idd de Sharknados en veel slechte horrorfilms afgekeken. Zoals al gezegd wordt hier: soms wil je ook gewoon je verstand op nul doen. En, het is ook vrij leuk, trouwens, om te schrijven over slechte films/series.

 7. Ik geef alle films/series wel een kans.

  Dit is toch altijd een persoonlijke smaak, ik lees wel recensies maar zeg niet dat ik overal altijd mee eens ben. Gelukkig heeft iedereen een andere smaak, anders wordt het ook zo saai in de wereld.

  Ik snap ook nooit waarom mensen zich verontschuldigen waarom ze een “slechte” film goed vinden. Bijvoorbeeld pixels heb ik me best mee vermaakt, terwijl iedereen die film afkraakt.

  En zoals Gwen hierboven al zei, af en toe verstand op nul is ook erg fijn 🙂

  • Ik denk ook niet dat je je hoeft te verontschuldigen voor het genieten van een slechte film. Zo was ik in m’n recensie van London Has Fallen erg negatief over wat de film was, want er is veel kritiek op te geven. Desondanks kon ik er erg van genieten.

 8. Ja hoor 🙂 Vaak zelfs! Ik kijk bijvoorbeeld nog steeds met veel plezier naar films, zoals Street Fighter (met Jean-Claude van Damme) en Mortal Kombat 🙂 Maar ook Roland Emmerich’s Godzilla verdwijnt nog af en toe in de Blu-ray speler 🙂

  • Mortal Kombat vindt ik ook nog steeds fantastisch, maar Street Fighter heb ik nooit aangedurfd…vraag me af of ik die nog kan waarderen voor wat het is.

   Godzilla…kan me daar bijzonder weinig van herinneren, maar kan me wel de negatieve reacties op die film herinneren.

  • Ja, dat is inderdaad zo…als het alleen maar mooi weer kan je het niet waarderen als je nooit slecht weer mee hebt gemaakt.

 9. Ondanks alle slechte recensies en diverse waarschuwingen keek ik toch Jupiter Ascending omdat de twee hoofdrolspelers mij wel aanspraken. Grootste fout ever… Dus ja, ik kijk wel eens expres slechte films :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.