Vraag van de week: Worden praktische effecten te weinig gebruikt?

Vraag van de week

Sinds de introductie van computers in de filmwereld is de manier waarop films tot stand komen drastisch veranderd. Het is niet langer meer nodig om uitgebreide sets te bouwen, ingewikkelde mechanische monsters te bouwen of grote watertanks te vullen voor scènes op zee. Film het allemaal tegen een groen scherm of laat een acteur praten tegen een tennisbal op een stokje en de grafische designers toveren vervolgens een indrukwekkende wereld uit hun software. De keuze voor die manier van werken is een logische: Vaak is het simpelweg goedkoper om een bepaald idee op deze manier te realiseren.

Zelf ben ik een groot fan van praktische effecten, waarbij er daadwerkelijk iets fysiek gemaakt wordt voor een film. Alien of The Thing zouden naar mijn mening niet zo effectief en angstaanjagend zijn wanneer er van computers gebruik zou zijn gemaakt om de monsters te creëren. Dat wil niet zeggen dat ik van mening ben dat er helemaal geen CGI (computer generated imagery) gebruikt zou moeten worden. De techniek is zo ver ontwikkeld dat je heel vaak niet eens ziet dat bepaalde delen van een set niet echt zijn (zo is bijvoorbeeld de “highway scène uit Deadpool of het grootste deel van Gravity bijna helemaal met de computer gemaakt), maar als er niet genoeg aandacht aan is besteed dan valt het op (zoals recent bij London Has Fallen). Gelukkig zie je dat er recent bij grote producties (zoals Mad Max en Star Wars) weer meer praktische effecten zijn, maar over het algemeen is dat naar mijn mening te weinig.

Worden praktische effecten te weinig gebruikt?

14 reacties op “Vraag van de week: Worden praktische effecten te weinig gebruikt?

 1. Een volmondige ja. Ben het eens met je punten, films als Avatar zouden anders niet zo mooi zijn geworden.Wel merk ik dat door de komst van CGI er te makkelijk ermee om wordt gegaan. Tot nu toe kan ik meestal de computerplaatjes onderscheiden van de echte beelden, maar als het niet stoort (like Deadpool) is het prima, al doe het niet op elk mogelijk moment please.

  • Ik denk dat het best wel kan tegenvallen of je altijd de CGI kan zien. Als er genoeg tijd en geld aan is besteed zie je het echt niet. Kijk bijvoorbeeld eens onderstaande filmpje:

 2. Ik denk dat te vaak de CGI effecten worden gemaakt nadat de film klaar is met de opnames en dat dan blijkt dat het niet binnen budget gemaakt kan worden. Praktische effecten worden meer tijdens het filmen gemaakt en als iets niet goed eruit ziet kunnen ze de scene nog veranderen, iets dat achteraf veel lastiger is. Je hebt dan weinig keus dan het CGI produkt te gebruiken hoe slecht het ook is.

 3. Praktische effecten worden te weinig gebruikt maar je ziet dat dit weer een beetje aan een opmars begonnen is. Het is niet zonder reden dat een film als Mad Max: Fury Road zo succesvol was. Ook het ontbreken van CGI effecten heeft er de hand in gehad.

 4. Ik ben het eigenlijk volledig met jullie eens. CGI-effecten missen vaak hun doel en zijn zeker niet altijd nodig. En als je ‘t doet, doe het dan goed.
  Praktische effecten kunnen ook zeer goed werken. Denken we inderdaad aan ‘Fury Road’, maar zeker ook aan ‘Jurassic World’… Voer voor discussie, maar een gezonde mix van beide lijkt mij de beste keuze.

  • Jurassic World voelde je de CGI veel te veel naar mij mening…nu was ik ook niet helemaal lyrisch over die film, dus dan ben je ook een stuk kritischer.

 5. Naar mijn mening wordt er teveel CGi gebruikt in een film. CGi brengt veel moois maar het hoeft niet altijd. Ik zag dat er dit jaar een remake van Ben Hur komt. De wagenrace zal waarschijnlijk met CGI effecten gemaakt worden, maar ben benieuwd of de nieuwe versie de oude kan evenaarden. Veel films hebben ook geen CGi effecten nodig. Ik ben vaak onder de indruk van een effect dat veroorzaakt wordt door camerawerk, het gebruik van kleur of het gebruik van geluid en muziek.

 6. Eens! Daarom vond ik het ook leuk om te zien dat in een recente film, zoals Crimson Peak, nog een van de grootste sets is gebouwd! Het lijkt er wel op dat praktische effecten vaker terugkeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.