Vraag van de week: Wat is voor jou belangrijk bij een filmrecensie?

Vraag van de week

Elke week spendeer ik redelijk wat tijd aan het neerzetten van m’n mening over (een gedeelte) van de films die ik zie. Vaak schrijf ik over veel meer dan alleen de film omdat er vaak elementen zijn die me aanspreken en daardoor triggeren om persoonlijke onderwerpen op te nemen. Natuurlijk geef ik ook mijn mening, maar naar mijn gevoel moet dat niet het enige zijn bij een recensie. Het is ook de reden dat ik recensies van dagbladen nauwelijks lees. Ik ben op zoek naar meer en er zijn genoeg bloggers die dat perspectief bieden. Recensie hoeven van mij niet lang te zijn. Een goede schrijver kan zelfs in een bericht op Twitter met 140 tekens erg veel overbrengen. Ik wil graag weten wat een film met iemand doet en me inzicht geeft in aspecten van de film waar ik zelf misschien niet eens aan heb gedacht. Ik hoef het ook niet altijd eens te zijn met de recensies die ik lees, maar het kan soms verfrissend zijn om te lezen waarom een bepaalde film voor iemand juist (niet) werkte.

Wat is voor jou belangrijk bij een filmrecensie?

13 reacties op “Vraag van de week: Wat is voor jou belangrijk bij een filmrecensie?

 1. Ik lees ook liever de recensies van bloggers dan van filmrecensenten die voor bladen en grotere websites schrijven. Dat heeft grotendeels te maken met de schrijfstijl. Ik vind een recensie die door iemand met passie voor films geschreven is veel leuker om te lezen.

 2. Ik vind het belangrijk dat de titel of het genre mij aanspreekt. Daarnaast vind ik het ook fijn om te weten of de schrijver enigszins dezelfde smaak heeft. Dat betekent dat ik recensies in de krant ook belangrijk vind. De Volkskrant schrijft vaak recensies waarvan ik denk: Hé, dat vind ik ook (soms ook echt totaal niet trouwens). Ook zij schrijven wel met gevoel vind ik.

  Overigens lees ik de recensies pas vaak nadat ik zelf de film heb gezien. Wel kijk ik naar het cijfer of het aantal sterren dat is gegeven. Als ik een recensie wel al lees dan kijk ik de film vaak pas nadat deze uit de bioscoop is verdwenen.

 3. Eigenlijk vind ik het meest vervelend aan recensies (zeker als ik ze snel doorblader op metacritic.com) dat mijn mening er echt sterk door beïnvloed wordt. Zelf heb ik telkens het dilemma dat ik erg benieuwd ben wat het cijfer is, maar dat ik al snel mijn mening aanpas om bij het gemiddelde te horen.

  • Maar met jouw opleiding (journalistiek toch?) moet je juist niet door anderen laten leiden toch? Durf anders te zijn…want als je je aanpast aan het gemiddelde zal je minder snel een eigen geluid laten horen dat opvalt.

 4. Ik lees graag recensies, of het nu van bloggers is of van dag- of weekbladen. Dat maakt mij allemaal niet zo veel uit. Ik lees graag online, dus is het voor mij uitermate belangrijk dat de recensies niet te lang zijn en zich tot de essentie beperken. Voor mij zijn recensies van tussen de 400 en 600 tekens lang genoeg. Een site die ik vaak raadpleeg om mijn eigen mening te vormen, is http://www.kutfilm.be. Korte recensies die kort het verhaal schetsen, een klein beetje achtergrond en een mening geven. Meer moet dat voor mij niet zijn.

 5. Recensies mogen niet al te lang zijn naar daarentegen vind ik te korte recensies weer helemaal niets.

  Belangrijk vind ik ook dat de waardering goed onderbouwd wordt zodat het duidelijk is wat de film in de ogen van de schrijver nu juist goed of slecht maakt

 6. Ik heb even moeten nadenken over deze vraag, maar ik vind het belangrijk dat de recensie overzichtelijk is geschreven anders haak ik snel af.

Leave a Reply

Your email address will not be published.