Unbowed (2011) – Recensie

Recensie Unbowed

In januari 2007 confronteerde Kim Myung-ho, een professor die een rechtszaak tegen z’n ontslag had verloren, de rechter die de beslissing had genomen bij de lift naar z’n appartement. Hij deed dit terwijl hij een geladen kruisboog in z’n handen had en ergens tijdens die confrontatie vloog er een pijl richting de rechter. De man kon de gebeurtenis navertellen en Kim Myung-ho werd gearresteerd. Hij hield tijdens de rechtszaak vol dat wat hij gedaan had geen misdaad was. Binnen de Koreaanse maatschappij was er veel wantrouwen wat betreft de rechtspraak en deze daad werd daardoor niet door iedereen veroordeeld. Deze gebeurtenissen zijn de basis geweest van Unbowed.

Review Unbowed

Alhoewel het incident zelf wordt nagespeeld in deze film, gaat het vooral om de rechtszaak zelf. Kim Myung-ho, gespeeld door Ahn Sung-ki, heeft zich zeer goed voorbereid op z’n gang naar de rechter en vraagt aan z’n vrouw om contact op te nemen met Park Jun (Park Won-sang), een advocaat die al eerder een professor had verdedigd die een ontslag aanvocht. Wanneer ze er achter komt dat hij een alcoholprobleem heeft gaat ze op zoek naar iemand anders. Door omstandigheden komen de twee echter weer samen en neemt Park Jun toch de zaak aan. Het blijkt een moeilijke zaak te zijn, waarbij vooral de rechterlijke macht niet bereid is mee te werken, omdat ze de aanval op de rechter bestempelen als een terroristische daad. Ze doen er alles aan om het procedureel moeilijk te maken en het is aan Kim Myung-ho en Park Jun om de wet tegen ze te gebruiken om toch een kans te maken de zaak te winnen.

“doet je afvragen in hoeverre hier feiten gedramatiseerd zijn…”


 Het is vooral in het laatste gedeelte, tijdens de rechtszaak, waarin de film het sterkst is. Het doet je afvragen in hoeverre hier feiten gedramatiseerd zijn en of de rechter in deze zaak zich echt op dezelfde manier heeft opgesteld. Als dat zo is dan is het begrijpelijk dat Ahn Sung-ki voor een deel van de bevolking een soort symbool was. De opbouw naar de rechtszaak toe had ik graag sterker gezien, maar als geheel is dit een film die desondanks toch erg interessant was om te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.