Experimenter (2015) – Recensie

Recensie Experimenter

Mensen zijn kuddedieren die tot alles in staat zijn, dat zie je niet alleen door bepaald gedrag op het nieuws of gebeurtenissen uit het verleden, maar ook diverse experimenten hebben dat bevestigd. Op het gebied van sociale psychologie zijn er een aantal die erg bekend zijn, waarbij vooral het Stanford-gevangenisexperiment en het experiment van Milgram berucht zijn. Macht corrumpeert en bevelen worden in de meeste gevallen gevolgd. Toevallig zijn er in 2015 over beide experimenten films gemaakt. Voor het Stanford-gevangenisexperiment is er The Standford Prison Experiment (en in daarvoor ook al The Experiment). Experimenter vertelt het verhaal van Milgram en het experiment waar hij bekend mee werd.

Review Experimenter

De film opent met z´n experiment, waaraan twee vrijwilligers meedoen. De één is de leraar, de ander (die eigenlijk geen vrijwilliger is) de leerling, die in een andere kamer zit. Er wordt verteld dat het doel van het onderzoek is om er achter te komen of straffen impact hebben op het lerend vermogen. De leraar zit voor een apparaat waarmee steeds sterkere schokken aan de ander kunnen worden gegeven en achter hem zit een onderzoeker. Het idee is nu om te zien hoe ver iemand met die schokken zal gaan wanneer hem dat opgedragen wordt, ook al schreeuwt de leerling in de andere kamer dat hij het niet meer aankan.

Stanley Milgram (Peter Sarsgaard) is een sociaal psycholoog, die het idee voor dit experiment kreeg naar aanleiding van de rechtszaak tegen Adolf Eichmann. De resultaten zijn schokkend en hebben niet alleen impact op de maatschappij, maar ook op z’n carrière.

“een kunstmatige uitstraling die goed bij het onderwerp past…


 Sarsgaard is goed in zijn rol, maar ook Winona Ryder die zijn vrouw Sasha speelt is een plezier om naar te kijken. De manier waarop Experimenter het verhaal uit de doeken doet is opvallend en dan met name de vorm waarin. Milgram praat regelmatig direct tegen het publiek en achtergronden zijn soms simpele zwart wit foto’s in plaats van echte sets, waardoor de film een kunstmatige uitstraling krijgt die goed bij het onderwerp past. Als kijker ben je daardoor meer betrokken en vraag je jezelf ook af wat jij bij zo’n experiment zou doen. Ben je sterk genoeg om nee te zeggen of ga je gehoorzaam verder? Welke factoren spelen bij die keuze een rol? Verlies je jezelf in zo’n situatie of kan je het relativeren? Experimenter weet een belangrijk onderzoek op fascinerende wijze tot leven te brengen.

4 reacties op “Experimenter (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.