De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Lijnbaantheater

Lijnbaan theater Rotterdam

Als je deze serie al een tijdje volgt dan is het wel duidelijk dat Rotterdam een rijke bioscoop historie heeft. Het feit dat ik nog steeds nieuwe artikelen kan schrijven (en ik nog niet klaar bent) laat dat wel zien. Deze keer kijk ik naar een bioscoop die in het centrum van Rotterdam zat. Als je in Rotterdam bent opgegroeid dan ben je bekend met (inmiddels verdwenen) warenhuis Ter Meulen aan het Binnenwegplein. Het was mogelijk om die winkel binnen te gaan via het plein, maar op de Lijnbaan kon je ook via de kelder naar binnen toe. Er was een lange trap vanuit het Lijnbaanplein naar beneden toe, waar er een soort binnenplaats was. Naast de ingang van Ter Meulen zaten er nog een aantal kleine winkels. Deze plek werd in de volksmond wel “de Berenkuil” genoemd. Het is de plek waar zich ook het Lijnbaantheater bevond.

Kassa Lijnbaantheater bioscoop lijnbaan

Lijnbaantheater bioscoop

De bioscoop maakte deel uit van Kunstcentrum Lijnbaan waarvan de bouw in de jaren zestig begon. Het was een project dat 7,2 miljoen gulden kostte. Het karakter van de bioscoop werd in de krant vergeleken met die van ‘t Venster omdat hier de “betere films” zouden worden vertoond.

Lijnbaantheater bioscoop

Lijnbaantheater bioscoop

Helaas is het niet gelukt om foto’s van de buitenkant van de bioscoop te vinden, maar onderstaande plattegrond geeft een goed idee waar het zich precies bevond.

Lijnbaantheater bioscoop

Het Lijnbaantheater opende de deuren op 7 december 1970, als voorprogramma werd de film Summer in the Fields van Wim van der Linden getoond. De openingsfilm was Rubia’s Jungle van Pim de la Parra en Wim Verstappen.

verdwenen bioscopen lijnbaan theater rotterdam

De bioscoop, gevestigd aan Lijnbaanplein 120, werd geëxploiteerd door N.V. Velasquez van Meerburg en Hofman. De zaal bood plek aan 248 bezoekers. Drie van de achterste rijen hebben “love seats” en de letters die op de muren staan geven de rijen voor de bezoekers aan.

verdwenen bioscopen rotterdam lijnbaan theater

In het tweewekelijkse blad van de Bioscoopbond stond in de uitgave van 11 september 1981 vermeld dat de bioscoop in het bedrijfsregister was uitgeschreven. Het was het einde van deze bioscoop.

Bronnen:
De Waarheid (10-08-1977)
Het Vrije Volk: democratisch-socialistisch dagblad (12-05-1967, 05-12-1967, 31-10-1968,4-12-1970)
Jaarverslag Nederlandse Bioscoopbond 1970
Film 11-09-1981

Bekijk ook:

18 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Lijnbaantheater

 1. Ik kan me deze bioscoop goed herinneren. Ik heb hier als kind veel disney films gezien, oa sneeuwitje en de reddertjes. In de filmzaal was aan de rechterkant ook een kleine bar waar je tijdens de pauze consumpties kon halen. Ik loop nog vaak langs deze plek, je kan je haast niet voorstellen dat er vroeger een kuil was, he ziet er niets van terug.

  • Alhoewel ik wel in de Berenkuil heb rondgelopen als klein jongetje ben ik daar nooit naar de bioscoop gegaan. Erg jammer dat het me niet gelukt is foto’s te vinden. En de plek is inderdaad totaal veranderd. Eerst zat er nog een platenwinkel en nu een kledingwinkel.

 2. In de jaren 80 was hier ook de bekende jazzclub “Thelonious” gevestigd.
  Kwam er regelmatig. Voor het doek was nu een podium en vele bekende Jazz artiesten hebben hier opgetreden zoals Art Blakey, Sun Ra, Eddie “Lockjaw” Davis enz…

  • Ja, daar heb ik nog het één en ander over gelezen en ben ik zelfs nog een foto van tegengekomen. Die club heeft van wat ik bekeken heb ook een interessante geschiedenis.

 3. Ik vraag me af of de plattegrondtekening wel klopt. Ben er in de 70’er jaren vaak geweest en volgens mij was de indeling, van de trap afkomend, als volgt uit:
  Rechts: op het korte stuk platenzaak
  Rechts op het lange stuk het Lijnbaantheater
  Midden: de entree met de glazen deuren naar Ter Meulen
  Links: op het korte stuk schoenmaker (zit nu boven)
  Links: op het lange stuk Voom Voom

  Iemand die dit kan bevestigen?

  • Volgens mij klopt het wel, de trap begon ongeveer waar Lijnbaan staat, dan is er in het midden inderdaad (dus als je rechtdoor loopt) de ingang van Ter Meulen en rechts de bioscoop. De schoenmaker weet ik niet meer zeker waar die zat.

 4. Heb er als filmoperateur gewerkt, geweldige tijd geweest, ernaast zat inderdaad een platenwinkeltje en tegenover zat Voom-Voom discotheek.

  • Leuk om te horen en ben benieuwd naar je ervaringen in deze bioscoop. Heb je toevallig nog foto’s van toen? Die waren echt amper te vinden.

 5. Ooit was hier een discotheek , van Theo van Vlaanderen, de Theo . Daarna kwam Thelonius van Willem Wodka. Ik heb daar Eddie Harris en Sun Ra gezien– legendarisch ..

  • Ja, kwam redelijk wat tegen over Thelonius, maar over de bioscoop was echt heel weinig informatie beschikbaar. Was echt flink zoeken.

 6. Echt super dit.
  Hier heb ik ook een aantal Disneyfilms gezien en was ik er met mijn eerste vriendinnetje (ik was 8 jaar, maar zeer verliefd) voot Watership Down, met titelsong Bright Eyes.
  Zo leuk dat je 2 foto’s hebt van de binnenkant.
  Ik sta ervan te kijken hoe groot dat zaaltje nog was.
  Als king moest ik de witte muur even voelen die als scherm fungeerde en ik was verrast dat dat erg grof aanvoelde. (Granol of zoiets)
  Het kleine barretje in het midden van de bioscoopzaal was erg gezellig en sfeervol verlicht.
  Mijn zus was wat ouder en heeft daar nog Jaws en The Blue Lagoon gezien.
  Je had inderdaad een lange langzaam aflopende trap en een betonnen wenteltrap aan de andere kant die in het midden van die hal uitkwam

  Ik heb al eens eerder naar foto’s gezocht van deze bioscoop en vooral de Cineac NRC.
  Erg leuk dat ik in ieder geval deze heb gevonden.
  Als je meer foto’s of film beelden vind, hoop ik dat je die toevoegt
  Toen ik eenmaal werk had ging ik vaak naar de bioscoop, maar dat was toen meestal de Lumiëëre, Thalia en Corso.
  Deze Lijnbaan theater en Cineac NRC waren toen al dicht.

  • Jij hebt destijds volgens veel Disney tekenfilms in de bioscoop gezien als ik alle reacties zo lees. Die foto’s van de binnenkant waren moeilijk te vinden. Het materiaal dat ik heb weten op te sporen was echt minimaal. Misschien dat ik van Cineac NRC nog wat extra kan vinden, want toen ik dat artikel schreef gebruikte ik wat minder bronnen. Zal nog eens een keertje zoeken 🙂

 7. Er is op het plein een lange scène van de film ‘Spetters’ gedraaid. Ook beneden in de Metrotunnel, die tijdens de filmopnamen werd aangelegd. Het is heel bijzonder om de namen van de winkeltjes in de Berekuil weer te zien en te herkennen. Het valt mij op dat als iets eenmaal verdwenen is, je het ook voor een deel vergeet. Het was lastig lopen op die rechte trap, de treden waren te breed voor één stap en te smal voor twee ! Op de andere trappen stonk het heel erg naar (ik zal het netjes zeggen) urine. Op straatniveau was de boekwinkel van Voorhoeve & Dietrich. Boven die zaak las je de spreuk ‘Change is valuable, because it lets the oppressed be tyrants !’ De schoenmaker beneden was wat toen een hakkenbar genoemd werd, Vroom & Dreesmann had bijvoorbeeld ‘Mr.Minit’. Al tikkend komen toch meer herinneringen boven dan ik dacht !

  • Dat die film daar gedraaid is wist ik niet (nu moet ik ook toegeven dat ik Spetters nog nooit gezien heb), daar ga ik zeker nog iets mee doen!

   Ik kan me er niet heel veel meer van herinneren, wel de trap en de uitgang van Ter Meulen en die schoenenmaker….maar de rest niet meer. Die trap was inderdaad vervelend.

   Leuk dat zoveel herinneringen terugkomen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.