De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Oscar

bioscoop oscar rotterdam meent

In deze serie kijk ik naar de vele bioscopen die Rotterdam ooit rijk was, maar die inmiddels verdwenen zijn. Deze week is dat cinema Oscar. Het opende 2 oktober 1975 zijn deuren in het centrum van Rotterdam aan de Meent en sloot in 1989, de bioscoop had 215 groene stoelen die contrasteerden met de bruine en paarse wanden.

VrijeVolk25091975
Bedrijfsleider P. van Abeelen in de hal van de bioscoop die wordt ingericht

Wat me verbaasde over deze bioscoop is dat ik eigenlijk niet wist dat deze bioscoop er was, terwijl ik er waarschijnlijk vaak genoeg langs ben gelopen toen ik jonger was, maar kan me er niets van herinneren. Ik had dan ook moeite om de originele locatie te vinden. Ik had wel een idee waar het ongeveer zat, maar er was niemand die het kon bevestigen. Ik kwam in contact met iemand waarvan zijn oma daar werkte, maar die kon na het zien van wat foto’s ook niet precies aanwijzen waar het was. Na twee weken onderzoek lukte het me eindelijk om met grote zekerheid te weten waar het zat en keek er dan ook uit om naar de precieze plek te gaan om er een foto van te nemen.

Als ik het goed had zou deze bioscoop achter de stalen deuren gezeten hebben. Als je er nu naar kijkt zou je nooit raden dat dit de plek is waar heel veel mensen genoten hebben van uren film, maar toen ik m’n eigen foto vergeleek met die van het archief kon ik bevestigen dat ik de locatie gevonden had:
Oscar Rotterdam

[youtube=http://youtu.be/-A2GD3dc8YQ]
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Meer lezen over de Rotterdamse bioscoopgeschiedenis? Steun De Filmkijker en bestel de onderstaande boeken bij Bol.com:

Bronnen:
Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad – 25-09-1975
Gemeentearchief Rotterdam

Bekijk ook:
[cgview tags=verdwenen size=small lightbox=0]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *