Black Mass (2015)

Recensie Black Mass

Ik heb altijd een zwak gehad voor het gangstergenre. Natuurlijk ontbreekt geweld niet in dit soort films, maar het fascinerende vind ik niet alleen de honger naar macht, ook de persoonlijke relaties waarbij vertrouwen een zeer grote rol speelt en de personages met hun leven spelen als dat vertrouwen geschaadt wordt is fascinerend. Johnny Depp heeft in het verleden al diverse rollen in het genre gespeeld, denk aan films als Blow, Donnie Brasco en Public Enemies. In deze nieuwe film speelt hij de beruchte James ‘Whitey’ Bulger uit Boston.

Review Black Mass

Vorig jaar verscheen de documentaire Whitey: United States of America v. James J. Bulger (die overigens op het moment beschikbaar is op Netflix), waardoor ik al bekend was met het verhaal. Ook Jack Nicholson baseerde zijn rol van Frank Costello in The Departed op deze crimineel. Nu is het dus de beurt aan Depp, die ook hier weer veel makeup op heeft zodat hij er uit ziet als de echte Whitey. Alhoewel hij er in foto’s zeker overtuigend uit ziet ben ik van mening dat in de film zelf deze makeup juist een afleiding is. Je ziet dat er heel veel gebeurt is om hem er zo uit te laten zien waardoor ik constant het gevoel had naar een acteur zat te kijken in plaats van een daadwerkelijk persoon. Het is echter niet het enige probleem dat ik met de film heb.

Black Mass is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en is in feite een soort biopic. De aanpak daarvan kan op verschillende manieren gebeuren. Natuurlijk is het belangrijk om belangrijke gebeurtenissen ook daadwerkelijk te verfilmen, maar er is ook een bepaalde “jus” nodig om het geheel boeiend te maken. Eerder dit jaar slaagde Straight Outta Compton daar bijvoorbeeld erg goed in en wist het geheel daardoor naar een hoger nivo te trekken.

“slagen er niet in om voldoende leven in het verhaal te blazen…”


 Helaas lukt Black Mass dat niet. Na het zien van de film had ik niet echt het gevoel dat ik meer te weten gekomen ben over James Bulger en zijn motivatie. Het is duidelijk dat hij een keiharde crimineel was die niet te vertrouwen was en elk middel inzette om zaken voor elkaar te krijgen. Naast Bulger draait het verhaal ook om zijn relatie die hij heeft met de FBI en hoe de betrokken agenten daar aan de zaak werken. De film bevat een indrukwekkend aantal bekende acteurs (Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Adam Scott, Corey Stoll) maar ook die slagen er niet in om voldoende leven in het verhaal te blazen. Als je op zoek bent naar een gangsterfilm die zich in Boston afspeelt dan zou ik liever The Departed nog een keer kijken dan Black Mass.

7 reacties op “Black Mass (2015)

  1. Ai, een 5-je maar en dat vind ik oprecht jammer. Had wel gehoopt dat dit weer eens een goede rol van Depp zou zijn en je zou denken dat er met zo’n imponerende cast weinig mis kon gaan.

  2. Ik had en heb zulke hoge verwachtingen van deze film, dus ik ben wel een beetje verdrietig over het feit dat je hem maar een 5 geeft. Voordeel is misschien wel dat als ik hem nu zonder verwachtingen ga kijken, de film misschien wel beter is 😉

  3. Pingback: De vele gezichten van… Jesse Plemons | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.