Vraag van de week: Hoe bepaal jij de score die je een film geeft?

Vraag van de week

Het bepalen van een cijfer voor een film kan een moeilijke taak zijn. Hoe beslis je wat er bepalend is voor de score en wat betekent die score zelf eigenlijk? Als je zelf recensies schrijft als blogger is het iets waar je waarschijnlijk ook af en toe over nadenkt en ik ben benieuwd naar jouw denkproces om tot een uiteindelijke score te komen. De vraag van deze week:

Hoe bepaal jij de score die je een film geeft en wat betekent die score?


De manier waarop ik zelf m’n scores bepaal gebruik ik al een langere tijd. Het cijfer dat ik geef aan een film staat voor hoeveel ik van een film genoten heb en natuurlijk is dat een erg persoonlijk iets en dat vind ik ook belangrijk. Als je een bepaalde recensent volgt weet je op een gegeven moment wat zijn of haar smaak is en kan je bepalen of je daarom zelf er ook van zou genieten. Ik ben niet objectief en wil dat ook niet zijn. Als ik een film een 10 geef dat weet een film me tot in het diepste te raken of me een “wow” gevoel te geven (wat overigens niet heel vaak gebeurt). Als ik een film daarentegen een 1 geef dan heb ik spijt dat ik ‘m gekeken heb.


De manier om de precieze score te bepalen werkt bij mij zo: Na het zien van een film (soms ook tijdens) bepaal ik of ik een film wel of niet goed vond. Als ik ‘m goed vond krijgt de film een score tussen de 6 en 10, was ik negatief dan tussen 1 en 5. Vervolgens bepaal ik in deze kleinere groep cijfers hoeveel ik er van genoten heb. Dus als een film een 5 krijgt betekent dit dat ik ‘m niet goed vond, maar dat deze film toch nog genoeg goede eigenschappen had om deze de hoogste score in de “negatieve groep” te geven. Dat is het proces wat in mijn hoofd plaatsvindt.

Hoe bepaal jij de score die je een film geeft en wat betekent die score?

12 reacties op “Vraag van de week: Hoe bepaal jij de score die je een film geeft?

 1. Eigenlijk op precies dezelfde manier, want een film moet wel vermaken. Echter is het cijfer afhankelijk van in welke mate de film mij heeft vermaakt. Ik hecht ook waarde aan uitwerking van het verhaal, acteerwerk, special effects en muziek. Een film die mij dus iets minder heeft vermaakt, maar wel geweldige special effects bevat, kan dus nog steeds beoordeeld worden met een 7 of 7,5. Hierbij ook de uitleg die ik op mijn blog heb geplaatst:

  Score 5 / 5,5 – Slechte film en deze raad ik ook niet aan.
  Score 6 / 6,5 – Matige film, maar misschien leuk voor een keertje.
  Score 7 / 7,5 – Goede film en meer dan de moeite waard.
  Score 8 / 8,5 – Geweldige film en een must-see!
  Score 9 – Een ongeëvenaarde topper!

  • Ik denk dat ik de beschrijving op je site van score geven gemist heb, want ik vond al dat je altijd zulke hoge cijfers gaf 😉 Maar waarom een score van 5 t/m 9? Is een redelijk aparte keuze…

 2. Weer een goede vraag van de week! Ik kijk naar verschillende factoren, zoals originaliteit, acteerwerk, cinematografie en weeg die dingen tegen elkaar af. Bijv. een film die op veel vlakken niet zo’n bijzonder is, maar prachtige cinematografie bevat kan 3,5 sterren krijgen en dat is voor mij bovengemiddeld. Om 4 sterren te krijgen, een goed, moet de film wel op meerdere vlakken positief scoren. Om de schaarse 5 sterren te krijgen moet de film een bepaalde indruk hebben gemaakt. Zoals je zelf ook zegt, de film moet me raken of een bepaalde ‘wow’ factor hebben.

 3. Ik kijk naar het totaalplaatje en in essentie moet de film mij wel kunnen vermaken. In dat opzicht delen we allemaal wel dezelfde mening denk ik.

  Altijd let ik wel op het acteerwerk, het verhaal en de uitwerking ervan en dan kom ik een heel eind. Het is gewoon ‘het’ gevoel wat je erbij moet hebben.

  Overigens hebben diverse mensen aan mij gevraagd waarom ik een score geef met een cijfer achter de komma. Dit doe ik om een meer exacte score aan de film te geven. Een film die gewaardeerd wordt met een 6.4 terwijl een ander een rating krijgt van 5.6 komen beiden anders op een score van 6.0 uit en dat geeft mi een (klein) vertekend beeld.

  • Natuurlijk is het gevoel het belangrijkste en dat kan af en toe anders zijn in vergelijking met andere personen. Ik vraag me ook altijd af inderdaad hoe sommige mensen een cijfer achter de komma kunnen geven, maar duidelijke uitleg. Zelf prefereer ik dan toch een afronding (dus dan zou het een 5 of een 6 worden).

 4. Puur op gevoel. Eerlijk is eerlijk, een dramafilm heeft bij mij vaak wel een streepje voor op bijvoorbeeld een komedie of een actiefilm. Maar veel films zijn ook niet met elkaar te vergelijken. ik probeer dus ook per genre te beoordelen. Daarnaast zijn voor mij het acteerwerk, de muziek, de setting, het gevoel dat de film mij geeft , het verhaal en de manier van filmen ook heel belangrijk.

  • Films kijken is natuurlijk emotie en ik denk ook dat het niet mogelijk is om films een objectief cijfer te geven. Iedereen ervaart een film anders.

 5. Heel leuk om te lezen en fijn dat je niet objectief wilt zijn, dat ben ik ook niet. Ik kan mij ook ergeren aan mensen die zeggen dat je objectief moet zijn, want in recensies gaat het toch om jouw eigen mening?

  Ikzelf heb een specifieke betekenis per aantal hartjes, dit staat ook in de sidebar op mijn blog:
  1 hartje – Hated it (maar 1 hartje voor de moeite)
  2 hartjes – Didn’t like it
  3 hartjes – Liked it
  4 hartjes – Really liked it
  5 hartjes – Loved it!

  Zit het er toch net tussen, dan geef ik een half hartje. Je kunt hier ook eventueel cijfers aanhangen als je dat handig vindt 1 hartje is dan een één, anderhalf een twee, 4,5 is dan een negen en 5 een tien.

 6. Pingback: Be Cool, Sodapop: overzicht van september 2015 | BE COOL, SODAPOP

Leave a Reply

Your email address will not be published.