When Marnie Was There (2014)

Recensie When Marnie Was There

Het is een beetje een trieste tijd als je van het werk van Studio Ghibli houdt. Recent maakten Isao Takahata en Hayao Miyazaki beide hun laatste films en zoals het er nu uitziet is When Marnie Was There de laatste film die de iconische studio uitbrengt. De vraag naar geanimeerde films is veranderd en het werd steeds moeilijker om de financiering rond te krijgen. De studio sluit nog niet de deuren, dus de hoop op een nieuwe film is niet helemaal vervlogen, maar de kans is klein. Is When Marnie Was There een gepaste (voorlopige) afsluiter?

Bespreking When Marnie Was There

Anna is een meisje dat haar draai in het leven nog niet gevonden heeft. Op school is ze een eenling die vooral in zichzelf gekeerd is. Wanneer ze gezondheidsproblemen heeft besluit haar pleegmoeder haar naar familie te sturen die aan de kust wonen. Ze ontdekt daar een huis dat volgens de dorpsbewoners al jaren leeg staat, maar daar ontmoet ze Marnie. Wie Marnie is weet ze niet, maar er ontstaat een band tussen twee en Anna probeert meer over dit mysterieuze meisje te weten te komen.

Review When Marnie Was There

Over de animatie hoef ik weinig te zeggen, want die is zoals je van Ghibli gewend bent: Prachtig en met veel detail. Het verhaal zelf is interessant, vooral richting het einde, maar helaas was de connectie die ik voelde met Anna en Marnie niet heel sterk waardoor het verhaal me onvoldoende mee wist te slepen. De film heeft een ondertoon van psychologisch drama en een donker moment tijdens een onweersbui, dat goed gerealiseerd is. De karakters hebben diepgang en dat zijn punten die ik echter wel kan waarderen aan de film. Ik weet dat het gros van de recensies loved is over deze film, dus het is er zeker eentje om te zien. Wat mij betreft is het echter niet de afsluiter van een tijdperk waar ik op had gehoopt.

2 reacties op “When Marnie Was There (2014)

    • Studio Ghibli films zijn altijd de moeite waard om te zien al is het alleen al om de animatie, maar niet alle verhalen weten me te pakken (het grootste gedeelte echter wel)

Leave a Reply

Your email address will not be published.