Vraag van de week: Kijk je ook niet-Amerikaanse films en wat zijn je favorieten?

Vraag van de week

Als je van films houdt dan is de kans groot dat het merendeel van wat je kijkt van Amerikaanse makelij zijn. De invloed van Hollywood is groot, wat betekent dat het aanbod in de bioscopen ook voornamelijk daarvandaan komt. Mocht je op basis daarvan conclusies trekken, dan zou je kunnen denken dat er daarbuiten maar weinig gemaakt wordt, maar niets is minder waar.

De vraag deze week is dan ook:
Kijk je ook niet-Amerikaanse films en wat zijn je favorieten?

Als ik m’n eigen kijkgedrag bekijk dan is ook het meeste wat ik kijk Amerikaans, maar dat is niet het enige. Ik heb een voorliefde voor Zuid Koreaanse films en dan niet alleen de donkere gangster films maar ook komedies. De liefde voor hun films komt voornamelijk omdat ze vaak uniek en onvoorspelbaar zijn. Natuurlijk kijk ik ook films uit andere landen, maar dat aantal is een stuk minder.

En op Nederlands filmgebied moet ik bekennen dat ik een leek ben. De Nederlandse film spreekt me simpelweg te weinig aan. Een film als Michiel de Ruijter moet ik bijvoorbeeld nog zien.

Een aantal niet Amerikaanse favorieten op het gebied van actiefilms heb ik vorig jaar nog in een artikel bij Filmliefhebber.com beschreven. Als ik denk aan relatief recente films dan moet ik meteen denken aan Wild Tales, The Skin I Live In en Big Bad Wolves.

Kijk je ook niet-Amerikaanse films en wat zijn je favorieten?

10 reacties op “Vraag van de week: Kijk je ook niet-Amerikaanse films en wat zijn je favorieten?

 1. Ik probeer wel zoveel mogelijk te kijken maar tegenwoordig gaat er al zo veel tijd in de nodige series zitten. Hierdoor zie ik minder wereldcinema dan tot een jaar of 5 geleden.

  In tegenstelling tot jou kijk ik wel graag naar Nederlandse films en series. Niet altijd goed maar ook hierin heeft ons kikkerlandje zich de laatste jaren sterk verbeterd.

  • Ik moet ook toegeven dat het op het moment even wat minder is qua Koreaanse films, maar daar wil ik binnenkort weer wat meer in gaan duiken.

   Er zijn wel een aantal Nederlandse series waar ik van heb genoten zoals Penoza en Hollands Hoop.

 2. Ik moet toegeven dat ik niet veel niet-Amerikaanse films kijk, maar ik heb wel een aantal favorieten: Lola Rennt, Battle Royale, Oldboy.

  Nederlandse films spreken mij ook niet zo aan.

  • Ja, dat zijn inderdaad topfilms. Lola Rennt heb ik volgens mij vorig jaar voor het eerst gezien en die maakte indruk.

   Hoor dat toch vaker van filmliefhebbers dat ze het Nederlandse product vaak links laten liggen.

 3. Franse cinema vind ik ook heel tof, net als de Britse en Zweedse. Met Nederland heb ik zelf weinig, ondanks dat de films steeds beter schijnen te worden (De Surprise staat bijvoorbeeld wel hoog op mn lijstje).

  • Ik heb ook een flink aantal goed Franse films gezien, dus ben het helemaal met je eens. De Surprise ben ik eerlijk gezegd ook wel benieuwd maar, maar wacht wel tot het beschikbaar is via VOD.

 4. Ik hou ook ontzettend van de Franse cinema. Ook Italiaanse, Spaanse, Britse en Scandinavische films kan ik er waarderen. Eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit, zolang het maar films zijn die mij aanspreken. De betere arthouse films komen nu eenmaal niet uit Amerika. Overigens ook niet uit Nederland. Te veel herkenning voor mij.

  Les petits mouchoirs is mijn favoriet, gevolgd door The broken circle breakdown en La meglio Gioventù.

  • Inderdaad gaat het bij mij ook om films die me aan weten te spreken. Het is inderdaad zo dat er maar weinig arthouse uit de US lijkt te komen. Waar zou dat aan liggen?

   Ik ga die titels in m’n eigen lijst noteren, ben erg benieuwd.

   • Ik denk aan het publiek. In Amerika is gewoon minder vraag naar dergelijke films. En als ze al gemaakt worden dan is het vaak voor HBO of andere zenders als TV-film. The normal heart is wel een goed voorbeeld van zo een film.

    • The Normal Heart heb ik naar aanleiding van jullie recensie bekeken en die was erg goed. Ik zat er nog wat meer over na te denken en een andere reden is denk ik ook dat buiten Europa het meer een noodzaak is om films te maken die vaak in dat genre vallen omdat de budgetten minder groot zijn. In Amerika is de markt groter en de noodzaak om een ander soort film te maken kleiner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.