Top Five (2014)

Recensie Top Five
Chris Rock is al jaren één van m’n favoriete standup komieken. Hij is altijd scherp, geeft kritiek op ontwikkelingen die hij in de maatschappij ziet en er zijn altijd wel bepaalde quotes die je bij zullen blijven. Naast zijn werk op het podium is Rock ook al lange tijd bezig in de filmwereld als schrijver, producer, acteur en regisseur. Hij schreef, regisseerde en speelt de hoofdrol in Top Five. Een titel die refereert aan een top vijf lijst van beste rappers ooit.

Review Top Five

De film gaat over Andre Allen (Chris Rock), een standup comedian die zichzelf als acteur wil bewijzen. Hij had veel succes in de “Hammy the Bear” trilogie (waarin hij een politiebeer speelt) en z’n publiek wil graag nog zo’n film, maar hij wil zich met de film Uprize bewijzen. Uprize gaat over de revolutie van slaven op Haïti, maar lijkt al van te voren gedoemd te zijn. Z’n aankomende “droomhuwelijk” met realityster Erica Long (Gabrielle Union) is de enige reden dat de media nog in hem geïnteresseerd is.

Om te laten zien dat hij nog steeds relevant is, stemt hij in om een hele dag geïnterviewd te worden door Chelsea Brown (Rosario Dawson), die overal met hem meegaat. Het resulteert in gesprekken over verkiezingen, relaties, waarheid, alcoholisme en nog veel meer.

Bespreking Top Five

Top Five is te vergelijken met een film uit de “Before..” trilogie, maar dan overgoten met de ingrediënten die Chris Rock zo succesvol maken op het podium. Er zijn veel grappige (en soms tegelijkertijd schokkende) situaties, diepe gesprekken, drama in de vorm van verslaving en kritiek op hoe de maatschappij naar bekendheid kijkt. De chemie tussen Dawson en Rock is sterk aanwezig, waardoor het leuk is om een “dag” met de twee door te brengen. Omdat het karakter van Allen zoveel paralellen heeft met Rock kan je af en toe vergeten dat je naar een film zit te kijken. Met Top Five probeert Rock zich, net als de hoofdpersoon in de film, te bewijzen dat hij nog steeds relevant is en daar slaagt daar helemaal in.

En voor het geval dat je benieuwd bent naar mijn top vijf, die ziet er op het moment als volgt uit:
5. Chino XL
4. Eminem
3. Jay-Z
2. Drake
1. Kanye West

2 reacties op “Top Five (2014)

    • Moet wel zeggen dat het dan echt over het muzikale vlak gaat, want alles wat hij los daarvan doet is vaak niet normaal 🙂

      Zelf kan ik erg genieten van Chris Rock, toch wel één van de beste standup comedians die er is (naast Dave Chappelle). Maar als je geen fan van ‘m bent kan ik helemaal begrijpen dat je de film overslaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.