Edge of Tomorrow (2014)

Recensie Edge of Tomorrow

Bestaat er zoiets als talent? Is je favoriete artiest of regisseur echt zo goed geboren of is het iets anders? Is het mogelijk dat ze zo goed zijn geworden omdat ze er simpelweg genoeg tijd ingestoken hebben? Als iemand die zichzelf graag nieuwe dingen leert geloof ik niet zo in talent. Het is een kwestie van ervaring opdoen, nieuwe technieken eigen maken en vooral veel herhalen. Als je ergens maar genoeg tijd instopt wordt je vanzelf goed. Natuurlijk kan de snelheid daarvan van persoon tot persoon verschillen. Edge of Tomorrow bewijst ook dat je met genoeg tijd iedereen versteld kan staan, maar in dit geval kan dat je wel een paar levens kosten.

Recensie Edge of Tomorrow

En nee, dit is geen recensie van een game gebaseerd op de film. Tom Cruise is Cage, een militair die werkzaam is in public relations, nog nooit gevochten heeft en dat ook bewust vermijd. Zijn instelling werkt echter tegen hem en hij wordt gedwongen om naar het front te gaan. Daar wordt tegen een buitenaardse vijand gevochten die elke aanval van tevoren lijkt te kunnen afslaan. Cage heeft totaal geen ervaring en wanneer hij naar het front wordt gebracht is het een nachtmerrie.

De aanval lijkt sterk op die in de opening van Saving Private Ryan, maar met een sci fi sausje. Links en rechts van hem sneuvelen soldaten en hij probeert te doen wat hij kan. Hij weet een buitenaards wezen neer te schieten, maar ook hij weet het niet te redden. Hij wordt echter weer wakker en ontdekt dat hij op hetzelfde moment als de volgende dag is terecht gekomen. De vergelijking met Groundhog Day is een logische. Alhoewel hij eerst nog gedesoriënteerd is en het allemaal niet kan geloven weet hij langzaam het voordeel er van te zien. Wanneer een soldate, Rita (Emily Blunt), hem vertelt dat hij haar de volgende dag op moet zoeken lijkt er eindelijk een verklaring te zijn voor wat hij mee maakt. De vraag is echter hoe ze de vijand kunnen verslaan.

Recensie Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow is nu al één van de beste science fiction films van het jaar. Het biedt veel actie, humor en het herhalen van de tijd wordt effectief gebruikt. Als kijker heb je regelmatig geen idee of het karakter dat Cruise speelt een bepaalde situatie al eerder heeft meegemaakt, waardoor de spanning er goed in blijft. Visueel is de film ook een spektakel met een originele look voor de buitenaardse wezens en soldaten die allemaal een exoskelet aan hebben waardoor ze grotere wapens kunnen dragen en extreem sterk zijn.

Het enige minpuntje aan de film was het teleurstellende einde, dat er op het laatste moment lijkt aan te zijn geplakt. Toch doet dat niet af aan de kwaliteit van de film. Zowel Tom Cruise als Emily Blunt spelen hun rollen fantastisch en ook de ondersteunende acteurs (zoals Bill Paxton) leer je naarmate de film zich herhaalt steeds beter kennen. Door steeds te herhalen zien ze Cage als iemand met talent, terwijl de waarheid simpel is: herhalen, herhalen, herhalen en je wordt vanzelf goed.

2 reacties op “Edge of Tomorrow (2014)

  1. Ik ben nog steeds heel nieuwsgierig naar deze film, maar ik vind gewoon de tijd niet om even naar de bioscoop te gaan. Ik loop flink achter 🙁
    Maar na het lezen van je recensie ben ik er wel zeker van dat ik deze z.s.m. moet gaan zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.