The Iceman Interviews (2003)

Recensie van de HBO documentaires met Richard Kuklinski

Na het zien van The Iceman, wilde ik het interview dat Kuklinski dat ik jaren daarvoor had gezien weer een keer zien. Het was een fascinerend gesprek waarbij je je goed kon voorstellen dat hij koelbloedig was wanneer het om moord ging. Ik had geen idee waar ik destijds het interview gezien had dus m’n eerste stop wat Youtube om te kijken of daar iets beschikbaar was. Daar vond ik drie complete interviews die hij bij HBO deed: The Iceman Tapes: Conversations with a Killer (1992), The Iceman Confesses: Secrets of a Mafia Hitman (2001) en The Iceman and the Psychiatrist (2002). Ik besloot ze alledrie meteen te zien en het was zeer pakkend om te zien.

Alle interviews zijn gedaan toen hij in de gevangenis zat en hij maakt daarin duidelijk dat hij sinds hij gevangen zit nergens meer om geeft. Het enig waar hij daarvoor om gaf waren z’n vrouw en kinderen. Nu hij die niet meer heeft, heeft hij alleen nog maar haat. Terwijl je de documentaires kijkt is het duidelijk dat hij bereid is om elke vraag te beantwoorden die wordt gesteld, of dat nu gaat over de details van verschillende moorden of z’n gevoelens (of eigenlijk het gebrek daar aan) over wat hij gedaan heeft.

De drie documentaires hebben af en toe wel overlap, maar ze hebben allemaal extra informatie waardoor er een kijkje wordt gegeven in het leven van een voormalig huurmoordenaar. Van de drie is de laatste, The Iceman and the Psychiatrist de meest interessante. Dr. Park Dietz praat met hem over een groot aantal verschillende onderwerpen waaronder z’n jeugd, z’n misdaden en familieleven. Kuklinski is erg open en beantwoord elke vraag, zelf de moeilijke waarvan hij duidelijk maakt dat hij door die vragen redelijk boos wordt op z’n ondervrager. Desondanks blijft hij vragen beantwoorden en hij is aan het einde erg geïnteresseerd in de conclusies van de psychiater.

Als je The Iceman gezien hebt is dit een mooie aanvulling omdat het meer structuur geeft aan de film. Daarin werd een aantal details verandert, maar het grootste gedeelte komt wel overeen. Zelfs als je de film niet wilt zien maar wel geïnteresseerd bent in misdaad en huurmoordenaars, dan wil je deze interviews niet missen.

Eén reactie op “The Iceman Interviews (2003)

  1. Pingback: De Filmkijker geeft antwoord - deel 2 - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.