The Dark Knight Rises (2012)

De afgelopen maanden was het erg moeilijk om te ontsnappen aan de marketing campagne voor deze film. Toch lukte het me om geen set photos te bekijken, geen previews te lezen of zelfs maar trailers te kijken. Het betekende dat de film kon gaan bekijken zonder er iets over te weten.

Acht jaar na wat er gebeurde in The Dark Knight blijkt dat Gotham City al jaren heeft moeten vechten tegen de misdaad zonder de gemaskerde superheld. Bruce Wayne is depressief nadat hij de liefde van z’n leven verloren heeft en hij leeft net zo afgezonderd als Howard Hughes ooit deed. Wanneer de stad echter wordt bedreigd is het tijd om het vleermuispak weer aan te trekken. Die bedreiging is Bane (Tom Hardy), een gemaskerde schurk die zeer gevaarlijk is.

De film ziet er visueel spectaculair uit en is alleen daarom de moeite van het zien waard. Nolan laat zien wat hij in huis heeft en opent de film met een actiescène die je nog nooit eerder zal hebben gezien. Als je dan ook nog weet dat hij dat gedaan heeft zonder CGI maakt het nog meer indruk. Batman heeft weer een aantal nieuwe speeltjes en het was leuk om te zien. Naast Bane worden er nog een aantal andere karakters geïntroduceerd: Catwoman (Anne Hathaway) en politie agent Blake (Joseph Gordon-Levitt) en Marion Cotillard als Miranda. Nu is het geen probleem wanneer nieuwe karakters worden geïntroduceerd, maar helaas krijgen ze niet allemaal genoeg tijd op het scherm waardoor er een aantal scènes worden getoond die nodig zijn voor het verhaal, maar waardoor de emotionele impact af en toe mist. Een voorbeeld daarvan is iemand waarop Bruce Wayne verliefd wordt. Er wordt geen tijd besteed aan het opbouwen van die relatie, waardoor je niet gelooft dat Bruce Wayne om haar geeft. Dit gebeurt ook met andere verhaallijnen, wat ik erg jammer vond en een iets langere film zou dat probleem mogelijk kunnen hebben opgelost.

Als je echter denkt dat ik de film niets vond dan is dat onjuist. Michael Caine is voortreffelijk en slaagt er in om de film te injecteren met emotie en het een hart te geven.
Is dit de beste film in de Batman trilogie? Naar mijn mening is het nog steeds de vorige, maar als je op zoek bent naar spektakel dan weet deze film dat te geven.

Score: 7

2 reacties op “The Dark Knight Rises (2012)

    • Kan het me voorstellen. Ik moet zeggen dat ik sowieso bij de laatste twee films (deze en Inception) van Nolan het gevoel had dat het technisch allemaal perfect in elkaar zat, maar dat de emotionele kant van het verhaal niet helemaal goed uit de verf kwam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.