Sherlock Jr. (1924)

Wie is je favoriete komiek wanneer het gaat om de stille films? Meestal komt het neer op Chaplin of Keaton en een lange tijd noemde ik Chaplin. Dit kwam omdat ik van Keaton eigenlijk alleen maar The General gezien had (die overigens fantastisch is). Nadat ik Sherlock Jr. echter had gezien ging ik me echter afvragen of ik nog steeds voor Chaplin zou kiezen.

Keaton speelt hier een film projectionist die er van droomt om een detective te worden. Het begin van de film is niet echt opwindend te nomen, met slechts een aantal grappen en ik begon me al af te vragen waarom deze film in de IMDB top 250 stond. Het duurde echter niet lang voordat ik het begreep. De film heeft een briljante scène waarom z’n karakter in slaap valt en waar hij tijdens z’n droom het bioscoopscherm kan binnenstappen, wat eerst wordt gebruikt voor een aantal leuke grappen, waarna het verhaal echt start. De film bevat diverse originele en memorabele stukken en als kijker wordt je getrakteerd op een goed verhaal, fantastische stunts en achtervolgingen. Ze worden perfect uitgevoerd en de film wist me te verbijsteren.

Als je maar weinig tijd hebt om een film te kijken dan is Sherlock Jr. de moeite waard. Het duurt slecht 45 minuten, maar is gevuld met romatiek, komedie en actie en laat zien wat een briljant filmmaker Keaton was. Dit is een film die z’n tijd ver vooruit was. Deze film heeft er voor gezorgd dat Keaton m’n nieuwe favoriet is en ik kan niet wachten om meer van z’n films te kijken.

4 reacties op “Sherlock Jr. (1924)

  1. Hoi Filmkijker,

    zijn films van Keaton een beetje makkelijk te verkrijgen, of moet je daar hemel en aarde voor bewegen? Bedankt voor je stukje, ken Keaton een klein beetje van youtube filmpjes en vind hem onnavolgbaar. Groetjes Bart.

  2. Pingback: Mijn Filmjaar: 2012 « Filmkijker

  3. Pingback: The Final Girls (2015) - Recensie - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.