Chronicle (2012)

We hebben er allemaal wel eens over gedroomd dat we konden vliegen, simpelweg door er aan te denken. Het is dan altijd weer een teleustelling wanneer je wakker wordt. Chronicle neemt het idee van zo’n droom en maakt het realiteit. Wat zou jij doen?

Andrew Detmer (Dane DeHaan), Matt Garetty (Alex Russell) en Steven Montgomery (Michael B. Jordan) zijn drie tieners die allemaal op dezelfde school zitten. Andrew heeft het moeilijk met een vader die hem slaat waardoor hij erg in zichzelf gekeerd is en alles filmt wat hij doet. De enige vriend die hij heeft is Matt. Wanneer ze naar een feestje gaan onmoet Andrew Montgomery. Met z’n drieën ontdekken ze iets mysterieus in het omringende bos, een ontdekking die veel impact heeft op hen. Het duurt namelijk niet lang voordat ze erg achterkomen dat ze superkrachten hebben. Initieel is hun kracht niet zo sterk en gebruiken ze het om kattekwaad uit te halen (bijvoorbeeld in een winkel). Ze besluiten samen wat regels op te stellen over wanneer en hoe ze de krachten mogen gebruiken, maar wanneer hun krachten sterker worden en daardoor hun persoonlijkheden versterkt lijken te worden heeft dat zorgelijke consequenties.

Dit is een film die bestaat uit “gevonden beelden” en als dat het geval zou zijn dat hebben de filmmakers (zeker tegen het einde van de film) een container vol camera’s en mobieltjes gevonden waar ze een film van hebben gemaakt.
Voor het grootste gedeelte van de film wordt er echter maar één camera gebruikt, die door Andrew wordt vastgehouden. Wat ik erg origineel vond was dat wanneer de jongens eenmaal hun superkrachten hebben ze deze gebruiken om de camera te laten zweven. Het zorgt ervoor dat de beelden een stuk dynamischer zijn.

Chronicle was een film waar ik erg van heb genoten. De acteurs spelen hun rollen volkomen natuurlijk en gedragen zich zoals je dat zou verwachten van tieners. De film bevat een aantal grappige scènes en heeft ook boeiende actiemomenten. M’n verwachtingen van deze film waren laag gespannen, maar de film wist me in positieve zin te verrassen.

Score: 7

2 reacties op “Chronicle (2012)

  1. Pingback: De vele gezichten van... Michael B. Jordan - De Filmkijker

  2. Pingback: Trollhunter (2010) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.