The Thing (1982)

Antartica is een koude en afgelegen plek, waar eigenlijk alleen onderzoekers en af en toe een toerist komen. De perfecte setting dus voor een science fiction/horror film, want er is bijna geen plek waar je kan schuilen, behalve het kamp waar je zit en niemand anders dan de mensen om je heen kunnen je helpen. Wanneer je vervolgens niet weet of die mensen daadwerkelijk nog mens zijn dan resulteert dat in een spannende situatie waarin je niet meer weet wie je kan vertrouwen. The Things brengt deze ingrediënten op bijna perfecte wijze samen.

De setup van het verhaal is geniaal. Noorse onderzoekers zitten achter een hond aan die ze proberen neer te schieten en ze volgen hem tot ze in het Amerikaanse kamp komen. Door de taalbarriere kunnen de Noren niet uitleggen wat er aan de hand is en zien de Amerikanen zich genoodzaakt zich te verdedigen. Ze overleven, maar als snel blijkt er iets vreemds in hun kamp gaande te zijn. De hond blijkt iets anders te zijn en dat organisme is ook in staat mensen over te nemen. Het team moet er achter zien te komen wie nog menselijk is, maar dit blijkt niet makkelijk te zijn aangezien ze constant gesaboteerd worden. De film biedt non-stop spanning en de praktische effecten zijn fantastisch gedaan (en naar mij mening ook stukken beter dan wanneer dit met CGI zou zijn gedaan). Enig minpuntje is dat aan het begin van het verhaal de personages net onvoldoende worden geïntroduceerd, waardoor je af en toe niet precies weet wat bepaalde personen doen, waardoor de film net geen 10 krijgt.

John Carpenter regisseerde de film en werkte na Escape from New York weer samen met Kurt Russell, die één van de hoofdrollen vertolkt. The Thing biedt een spannend verhaal, gruwelijke effecten en een prachtig dubbelzinnig einde die voor meerdere interpretaties vatbaar is. Allemaal redenen waarom de film zo geliefd is en in de IMDB top 250 voorkomt. Een prequel van The Thing is in de maak en alhoewel ik er een hard hoofd in heb dat die hetzelfde nivo zal halen, zal ik die zeker kijken.

Score: 9

Eén reactie op “The Thing (1982)

Leave a Reply

Your email address will not be published.