Turn It Loose (2009)

De Red Bull BC One is een internationale b-boy wedstrijd die sinds 2004 jaarlijks wordt gehouden. Het hoogtepunt van de BC one zijn de wedstrijden van 16 b-boys die in een knockout systeem tegen elkaar battelen, waarna de winnaar met de titel en een grote riem naar huis gaat. Red Bull plaatst deze wedstrijden elk jaar online en ze laten zien waartoe de beste b-boys ter wereld in staat zijn. Turn It Loose gaat over de BC One van 2007 en verslaat niet alleen de wedstrijden, maar laat ook zien waar de verschillende deelnemers vandaan komen en wat hun achtergrond is. Het is dus meer dan alleen spectaculaire battles.

De deelnemers komen uit alle delen van de wereld zoals onder andere Japan, Amerika, Frankrijk, Algerije, Zuid Korea en Hong Kong. Voor deze documentaire zijn de dansers in hun thuisland gefilmd en vertellen ze over hun achtergrond en wat de deelname aan de BC One (die dat jaar in Zuid Afrika werd gehouden) voor hen betekent. Het laat de diversiteit aan culturen zien en ook de persoonlijke omstandigheden die meespelen. Zo is Taisuke, die uit Japan komt, weggegaan bij z’n ouders om in Tokyo te gaan leven en daar te oefenen. Lilou, die al in 2005 gewonnen had, blijkt heel erg bezig te zijn met zijn identiteit. Hij woont in Frankrijk, maar komt oorspronkelijk uit Algerije en voelt zich in beide landen niet helemaal thuis. Zo heeft elke b-boy zijn verhaal en doordat je als kijker ook die verhalen kent hebben de battles zelf meer lading. Je weet hoe belangrijk de winst voor ze is.

Turn It Loose weet zowel het succes als het drama van de battles goed in beeld te brengen, je ziet de spanning die b-boys voor de wedstrijd hebben (zoals één deelnemer die voor z’n optreden nog moet overgeven) en je krijgt een goed idee van de hoeveelheid tijd die deze jongens in hun passie stoppen. De battles zijn een lust voor het oog en Turn It Loose is alleen daarom al de moeite waard.

Score: 8

Trailer

Leave a Reply

Your email address will not be published.