The Great Yokai War (2005)

Takashi Miike heeft zijn naam als controversiële filmmaker gemaakt door extreem gewelddadige films, zoals Ichi the Killer. Zelf heb ik die niet gezien omdat het me persoonlijk te ver gaat. Het enige wat het oproept is afkeer en heb er geen behoefte aan om dat te kijken. Een bewuste keuze dus om die films niet te kijken. The Great Yokai War is echter ook van zijn hand en zou een kinderfilm moeten zijn. Weet hij zich in te houden?

Het eerste wat me opviel is dat de film toch een aantal zaken bevat die tegen horror aan zitten. Ik weet niet of het gemiddelde Japanse kind meer gewend is, maar denk dat veel kinderen redelijk bang zouden zijn na het kijken van deze film. Het verhaal draait om Tadashi Ino, een jongen die tijdens een jaarlijks festival wordt uitgeroepen tot de “Kirin rider”, die al het goede moet beschermen. Zijn opa verteld over een geest die bij de berg woont en dat die een zwaard heeft dat speciaal voor de Kirin Rider is en gebruikt moet worden om tegen het slechte te vechten. Dat slechte is Yasunori Kato die gebruik maakt van een geest die gevormd is door alles wat door mensen is weggegooid (dit idee wordt in meer Japanse films gebruikt, zoals bijvoorbeeld Spirited Away).

Geesten zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse maatschappij en de hoeveelheid van verschillende typen die in deze film wordt getoond is verbazingwekkend. Er is een grote variëteit met bizarre verschijningen zoals een lopende muur, een vrouw die haar nek heel erg lang kan maken, een bezemsteel met één oog en een uitstekende tong en nog vele anderen. Het is duidelijk dat de makers hun verbeelding de vrije loop hebben gelaten. Visueel is de film dan ook prachtig om te zien.

Het verhaal is een typisch goed vs. kwaad verhaal dat goed te volgen is. Er is een verhaallijn over een journalist die op zoek is naar een geest uit z’n jeugd die wat mij betreft er niet in had gehoeven, maar dat is een minpuntje. Daarnaast vond ik ook de Ryûnosuke Kamiki, die de rol van Tadashi Ino speelt, te weinig uitstraling hebben om overtuigend over te komen.

The Great Yokai war is niet een film die ik direct aan zou raden. Het biedt een interessante blik in de geestenwereld van Japan en heeft visueel best een aantal interessante momenten, maar het geheel was net te vreemd om me te kunnen blijven boeien.

Score: 5

Eén reactie op “The Great Yokai War (2005)

  1. Pingback: 13 Assasins (2010) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.