Garden State (2004)

Zach Braff is schrijver, regisseur en acteur in deze film over Andrew Largeman, een man die na jaren terugkeert naar z’n oude woonplaats voor de begrafenis van z’n moeder. Zijn band met z’n vader is bijna niet aanwezig en gedurende zijn tijd in het plaatsje ontmoet hij weer de vrienden uit z’n jeugd. Iedereen denkt dat hij inmiddels een succesvolle acteur in Hollywood is, maar dat blijkt ver van de realiteit te liggen.

Sinds z’n jeugd gebruikt hij al medicijnen die door z’n vader zijn voorgeschreven en z’n leven ervaart hij als één grote waas. Hij besluit tijdelijk z’n medicijnen niet te nemen en een afspraak met een andere arts te maken om over de gevolgen te hebben. In de wachtkamer raakt hij in gesprek met Sam (Natalie Portman) die zegt te wachten op een vriend. Al snel komt hij er achter dat ze ook voor psychische problemen (ze liegt heel veel) in het ziekenhuis. Andrew geeft haar een lift naar huis en al snel zien de twee elkaar regelmatig.

De film is naast een zoektocht van Andrew naar zichzelf en z’n gevoelens over zaken die in het verleden zijn gebeurd ook een film over de relatie tussen Sam en Andrew. Het is in dat opzicht een leuke romatische komedie zonder de standaard cliches. Alle karakters voelen niet als standaard typetjes aan, maar zijn echte mensen met hun eigen eigenaardigheden.

Na Léon te hebben gezien was ik onder de indruk van Natalie Portman (ook al heb ik haar al eerder in andere films gezien) en ook in Garden State doet ze het voortreffelijk. Ze speelt de rol van Sam zo natuurlijk en met zo veel spontaniteit dat ze een karakter neerzet die alleen maar sympathie opwekt, ondanks de rare trekken.

Garden State was voor mij een aangename verrassing die me door een andere blogger werd aangeraden. Had zelf nog nooit van de film gehoord, maar ben zeer blij ‘m gekeken te hebben. Het is een zeer leuke, slimme en vooral romantische komedie die ik met plezier nog een keer zou willen kijken. De titel romatische komedie dekt overigens niet geheel de lading, omdat er ook hier en daar nog wat drama door vervlochten zit. Kijken dus!

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.