Easy A (2010)

Emma Stone is de afgelopen jaren hard bezig haar naam in Hollywood te maken. Ze speelde onder andere in Superbad, Paper Man en Zombieland en heeft met Easy A de kans gekregen om te laten zien of ze genoeg acteertalent heeft om het gewicht van een hele film op haar schouders te nemen.
Ze speelt in Easy A de brave Olive Penderghast, die het voortreffelijk doet op school en veel tijd met haar vriendin Rhiannon (Alyson Michalka) doorbrengt. De ouders van Rhiannon zijn echter een beetje vreemd en wanneer ze wordt uitgenodigd voor een weekendje weg vertelt ze aan Rhiannon dat ze dat weekend een date heeft.

Na het weekend vraagt Rhiannon hoe haar date was en of ze het gedaan hebben. Olive besluit er over te liegen en antwoordt bevestigend, terwijl ze wordt afgeluisterd door Marianne (Amanda Bynes). Binnen een paar minuten weet heel de school het en staat Olive voor het eerst in het middelpunt van alle belangstelling.

Ze geniet van de belangstelling en besluit gebruik te maken van het idee dat iedereen over haar heeft en begint zich daar naar te gedragen.
Het verhaal wordt in flashbacks door Olive via een webcam verteld, waardoor je ongeveer weet wat er gaat gebeuren, maar de flashback de details invult. Het is een effectieve manier van het verhaal vertellen en maakt het juist door deze methode van vertellen modern en intiem. Olive praat direct tegen het publiek (denk iCarly), waardoor je mee wordt genomen in haar verhaal en de komische situaties waar ze in terecht komt.

De typische high school taferelen komen allemaal voorbij, waarbij de rivaliteit tussen de meisjes het grappigste is. Amanda Bynes speelt haar rol als religieuze leider van een studentengroepje voortreffelijk en weet door haar manier van acteren de lachspieren te beroeren. De film bevat daarnaast nog een aantal bekende acteurs in kleinere rollen. Helaas weet Lisa Kudrow (die trouwens ook samen met Emma Stone in Paper Man speelde) weer niet te overtuigen en lijkt ze haar Phoebe karakter maar niet van zich af te kunnen schudden, iets wat me irriteerde.

De film heeft overigens nog een paar leuke verwijzingen naar de romantische komedies van de jaren tachtig en een verwijzing naar The Scarlett Letter uit 1926, op basis waarvan Olive een A op haar kleren draagt. Easy A scoort geen A, maar het is een onderhoudende film met een groot aantal leuke situaties. Emma Stone speelt haal rol zelfverzekerd en laat zien wat ze in huis heeft. Ik kijk dan ook zeker uit naar haar toekomstige rollen.

Andere artikelen over Emma Stone:

2 reacties op “Easy A (2010)

Leave a Reply

Your email address will not be published.