De rol van telefoons in films

*Gesponsorde post*

De mobiele telefoon is niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Een gebruiksvoorwerp dat steeds meer functionaliteit heeft gekregen en diverse andere apparaten nutteloos heeft gemaakt. Het is een computer, camera, kompas, navigatiesysteem, meetlint, muziekspeler, TV, game device en nog wel veel meer. Een apparaat dat we inmiddels als vanzelfsprekend zien, maar dertig jaar geleden iets uit een science fiction film leek te zijn. Als ik de gemiddelde telefoon van nu in de jaren tachtig had gezien dan had ik waarschijnlijk niet geloofd dat zoiets echt zou kunnen bestaan. De ontwikkelingen gaan enorm snel en ook de vorm is aan het veranderen. Nieuwe categorieën, zoals die met vouwbare schermen (denk bijvoorbeeld aan de Galaxy Fold), laten zien dat we nog steeds niet klaar zijn. Technologie verandert snel en dat heeft ook impact op film gehad.

Telefoons kunnen spoilers zijn

Knives out review
Een interessant feitje dat ik tegenkwam is dat wanneer er mobieltjes in een film of serie voorkomen, je op basis van het merk een idee zou kunnen krijgen of iemand wel te vertrouwen is. Wat is namelijk het geval? Wanneer je in een Hollywood productie een iPhone ziet, weet je zeker dat je niet te maken hebt met een “bad guy”. Regisseur Rian Johnson maakte dat duidelijk in een “scene breakdown” van Knives Out. Dat kan dus mogelijk in de toekomst een film een klein beetje verzieken als je er op gaat letten.

Telefoons zijn probleemoplossers


Omdat telefoon zo ongelooflijk veel kunnen, zou een groot aantal films snel afgelopen zijn wanneer karakters allemaal hun mobieltjes bij zich zouden hebben. Denk maar eens aan je favoriete films en hoe anders deze zouden zijn met mobiele telefoons. Een karakter zal niet snel verdwalen wanneer hij Google Maps kan gebruiken. Wanneer een vrouw vastzit op een bepaalde plek kan ze gewoon 112 bellen. Het zou resulteren in kortere films omdat ze je in staat stellen een probleem snel op te lossen. En filmmakers en scriptschrijvers hebben hier rekening mee moeten houden in de verhalen die ze vertellen.

Deze YouTube video is een goede illustratie van een aantal manieren om dit te doen:

Dit wordt dus opgelost als volgt:

  • Een karakter is z’n telefoon vergeten
  • De telefoon heeft geen bereik
  • De batterij is leeg
  • Het apparaat wordt vernietigd
  • Het verhaal speelt zich af in het verleden of in een realiteit waarin ze niet/amper lijken te bestaan
  • Recensie Searching
    Uiteraard zijn er films die juist de technologie omarmen. Cellular was een film waarin het karakter dat gespeeld wordt door Chris Evans juist vecht tegen slecht bereik, een batterij die bijna op is en nog andere elementen om aan de lijn te kunnen blijven met een vrouw die gered moet worden. Het genre van “screenlife” films, zoals bijvoorbeeld Searching, spelen zich af op computer en telefoonschermen en ook het gebruik van social media en chatapps zijn een normaal onderdeel geworden van films en series.

    Welke films moet jij aan denken die heel anders zouden zijn als er een mobieltje in zou zitten?

    One thought on “De rol van telefoons in films

    1. Ik vond de running gag in Hollands hoop prachtig
      Mensen die met gestrekte arm met telefoon over de dijk rende om signaal te zoeken
      En die hoogwerker naast de boerderij was helemaal geweldig

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *