De verdwenen bioscopen van Delft: Flora Theater

Flora Verdwenen bioscoop Delft
De laatste verdwenen bioscoop uit Delft die in de serie aan bod komt is bioscoop Flora, die gevestigd was aan Verwersdijk 1. Het gebouw zelf stamt uit 1845.

Flora theater delft bioscoop foto

Het was in 1911 dat er op deze locatie een bioscoop werd geopend, met de naam Modern. Deze sloot echter weer de deuren in december 1915. Negen jaar later zag Flora Theater het licht. De bioscoop had 447 zitplaatsen. Door de jaren heen draaiden er verschillende soorten films. De Duitsers gebruikten het tijdens de oorlog voor propagandafilms. Van 1951 tot 1960 was het een “Witte bioscoop”, wat inhoudt dat er alleen films werden vertoond die voor een christelijk publiek waren bestemd en waarin er regelmatig geknipt werd zodat het geschikt was. Daarna gebeurde het tegenovergestelde en werden er veel erotische films op deze locatie getoond.

Uiteindelijk verloor deze locatie z’n bestemming als bioscoop in 1984 en wordt de zaal nog steeds gebruikt voor theater en als feestzaal.

Bronnen:
Collectie Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
In de Buurt Delft
Cinema Context
Archief Delft

Bekijk ook:

Een bioscoop die ook in het centrum was gevestigd, was Doelen-Kino, gevestigd op Doelenplein 5. Door de gemeenteraard werd in Read more
Na even een break van een paar weken te hebben genomen is het weer tijd om naar de andere verdwenen Read more
In 1922 opent op de Oude Delft 9 het theater/bioscoop Luxor, gerund door Johannes Visser. Vijf jaar later valt echter Read more
Na m'n bezoek aan de verdwenen bioscopen van Gouda, reisde ik afgelopen week naar Delft. Een stad die al in Read more

De verdwenen bioscopen van Rotterdam
De verdwenen bioscopen van Schiedam
De verdwenen bioscopen van Almelo
De verdwenen bioscopen van Gouda
De verdwenen bioscopen van Paramaribo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *