De verdwenen bioscopen van Delft: Roxy Theater / Studio D

Verdwenen oude bioscopen Delft Roxy Studio D

In 1922 opent op de Oude Delft 9 het theater/bioscoop Luxor, gerund door Johannes Visser. Vijf jaar later valt echter al het doek en op 1 december 1927 opent op dezelfde locatie het Roxy Theater.

De zaal heeft 354 stoelen en bezoekers kunnen kiezen op welke rang ze willen zitten, met dus verschillende prijzen afhankelijk van de keuze.


 

Het theater is succesvol tot 1967, waarna het wordt verbouwd en de naam Studio D krijgt. Tijdens de opening van de bioscoop zei de bondsdirecteur J.G.J.Bosman dat hij de metamorfose van het gebouw zag “als de afbraak van een verleden en de oprichting van een totaal nieuw bedrijf gericht op de toekomst van de film en een nieuw filmpubliek”. Hij noemt het een avant-garde theater dat in een studentenstad als Delft zeer goed op z’n plaats is.


 
Interieur Studio D

Het aantal stoelen wordt teruggebracht naar 171, waardoor er meer beenruimte is. Voordat de film begint hangen er twee doeken voor het scherm, die worden geopend wanneer de film begint. De zaal heeft zachtwitte muren van kalksteen en de vloer heeft gebroken rode vloerbedekking die omlijst is door dik goudgeel tapijt.

Studio D interieur


 Op 24 januari 2001 sluiten de deuren definitief, waarbij Vertical Limit de laatste film is die er wordt vertoond. Het gebouw verandert daarna van bestemming en is nu een woongelegenheid voor studenten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bronnen:
Cinema Context
Delft Archief
Pixotale (Stimo Smit)
Film, 1 mei 1969

Bekijk ook:

De laatste verdwenen bioscoop uit Delft die in de serie aan bod komt is bioscoop Flora, die gevestigd was aan Read more
Een bioscoop die ook in het centrum was gevestigd, was Doelen-Kino, gevestigd op Doelenplein 5. Door de gemeenteraard werd in Read more
Na even een break van een paar weken te hebben genomen is het weer tijd om naar de andere verdwenen Read more
Na m'n bezoek aan de verdwenen bioscopen van Gouda, reisde ik afgelopen week naar Delft. Een stad die al in Read more

De verdwenen bioscopen van Rotterdam
De verdwenen bioscopen van Schiedam
De verdwenen bioscopen van Almelo
De verdwenen bioscopen van Gouda
De verdwenen bioscopen van Paramaribo

One thought on “De verdwenen bioscopen van Delft: Roxy Theater / Studio D

  1. Studio D is niet omgezet naar woongelegenheid voor studenten, maar gekocht en verbouwd door een studentenvereniging. De bioscoopzaal is sociëteitszaal, de bar is nog steeds de bar, en de projectorruimte is keuken. De toiletten zijn nog steeds de toiletten. Ja, erboven wonen studenten, maar dat waren vroeger ook al woningen volgens mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *