Vraag van de week: Wat is jouw mening over de lijst van favoriete films van Martin Scorcese?

Vraag van de week
De afgelopen jaren, vooral sinds ik begonnen ben met De Filmkijker, heb ik een enorm aantal films gezien. Ik heb diverse “best of” lijsten afgewerkt, waaronder de IMDb top 250 en had dus wel het gevoel dat ik een goede basiskennis had van films. Dat veranderde recent toen ik de lijst op MUBI zag van de favoriete films van regisseur Martin Scorcese. De man is een wandelende film encyclopedie en in het verleden heb ik met veel plezier gekeken naar één van zijn filmdocumentaires, A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies. Maar toen ik zijn lijst zag, realiseerde ik me goed hoeveel film ik niet heb gezien.

De lijst is, met maar liefst 921 titels gesorteerd per jaar, enorm. Als ik alleen maar kijk naar de 31 films van de laatste 20 jaar, heb ik er daarvan slechts 8 gezien. De lijst zit vol met verrassingen (zoals bv. Chappelle’s Show en Problem Child) en zie ik als een mooi beginpunt om weer nieuwe (oude) titels te ontdekken.

Wat vind jij van deze lijst van favoriete films van Scorcese?

8 thoughts on “Vraag van de week: Wat is jouw mening over de lijst van favoriete films van Martin Scorcese?

    • Het is jammer dat er geen optie is om de gehele lijst in één keer uit te klappen en je steeds moet blijven drukken om meer in te laden…maar begrijp je issue 🙂

  1. Zo’n lijst van een topregisseur is natuurlijk altijd leuk om naar te kijken. Maar om ideeën op te doen voor te bekijken films lijkt hij mij van beperkte waarde. Er kleven drie grote bezwaren aan deze lijst:
    – Hij is veel te uitgebreid, met 921 films zijn nooit alle film op deze lijst in een leven te bekijken.
    – Er is geen onderlinge rangorde binnen de lijst, zelfs geen sterrenwaarderingen van Scorcese. Ik kan mij voorstellen dat je de top 50 van Scorcese graag integraal wilt zien, maar of je nummer 100, 246 of 678 wilt zien betwijfel ik.
    – Ik vind de lijst erg eenzijdig met voor meer dan 90% films uit Amerika en voor de rest vooral Italiaanse films. Zelfs binnen de overweldigende hoeveelheid Amerikaanse films op de lijst mist Scorcese in mijn ogen een aantal topfilms. Wat te denken van The kid, City Lights, Modern times en Monsieur Verdoux van Chaplin, The general, Seven Chances, College en Sherlock jr. van Buster Keaton, alle tekenfilms van Disney, Rear window van Hitchcock en meer recent Boyhood van Richard Linklater?
    Films van buiten Amerika staan er maar een heel enkele op de lijst. Samenvattend kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat mijn eigen lijst van 100 films die ik nu om de dag publiceer heel wat meer verrassingen bevat. Bovendien geef ik een onderlinge rangorde en vertel ik wat over iedere film. Meer dan 50 film op mijn lijst staan niet op die van Scorcese.
    Ik maak even reclame voor mijzelf, bekijk vooral mijn lijst (verschijnt om de twee dagen tot 25 juli). Groetjes, Erik

    • Het is een lijst van favorieten. Wat betreft het aantal is dat misschien veel, maar zelf vind ik ‘m wel interessant. Er is een essential film list (waarschijnlijk ook van hem) die ik zag staan op de site ICheckMovies (https://www.icheckmovies.com/lists/martin+scorceses+85+essential+films/joelarue/) en die is misschien beter te doen.

      Het is uiteraard z’n persoonlijke smaak, dus daar zitten bepaalde films niet in en de titels die je noemt zijn inderdaad ook erg goed (al zitten we qua Boyhood niet op dezelfde lijn).

      Prima om wat reclame te maken hoor 😉

  2. Scorsese is een cinefiel pur sang. Absoluut de moeite om zijn titels ook bij de hand te houden, en ik heb de dvd’s van zijn Personal Journey én Italiaanse reis (minder bekend, maar hij heeft er dus ook één over Italiaanse cinemA) klaarliggen.

    Als je helemaal van de ene verbazing in de andere wil vallen moet je alle officiële filmlijsten van icheckmovies er eens bijpakken. Als je dan je eigen kijkgeschiedenis gaat ‘checken’ kom je er helemaal achter hoeveel er eigenlijk nog is.

    • Die andere ken ik ook, maar omdat ik maar weinig Italiaanse films heb gezien nog niet bekeken.

      ICheckMovies zit ik ook al tijden op en die is inderdaad handig 🙂

  3. Hoi, de Ierse filmcriticus Mark Cousins heeft een zeer indrukwekkende 15-delige documentaire gemaakt over de geschiedenis van de film. Voor een korte bespreking zie mijn blog. Ik vind de lijst met films die hij bespreekt veel gevarieerder en ook interessanter dan de lijst van Scorcese. Voor alle titels zie wikipedia. Opvallend en ook enigszins teleurstellend vind ik dat in de lijst van Scorcese de nummers 1 tot en met 6 van mijn eigen top 100 lijst geheel ontbreken Groetjes, Erik

    • Ja, die heb ik een aantal jaar geleden gezien (en volgens mij ook een recensie van geschreven). Al is z’n stem wel iets waar je tegen moet kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *