Vraag van de week: Zijn er nog echte actiehelden?

Vraag van de week
De jaren ’80 en ’90 was het tijdperk van de grote actiehelden. Je had natuurlijk Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude van Damme, Steven Seagal, Chuck Norris en Bruce Willis. En alhoewel en nog steeds actiefilms gemaakt worden is de vraag of de acteurs die in die rollen spelen te vergelijken zijn met de mannen uit de gloriedagen. Kijk bijvoorbeeld naar een Liam Neeson en Denzel Washington, die beide al in de zestig zijn. Als je kijkt naar de iets jongere acteurs dan kom je uit bij Dwayne Johnson, Jason Statham en Vin Diesel, die allemaal te zien zijn geweest in de Fast & Furious reeks. Van dit drietal is Johnson misschien het beste nog te vergelijken met de heren van toen aangezien hij (bijna) altijd garant staat voor succesvolle actiefilms.

Zijn er volgens jou nog echte actiehelden en zo ja, wie zijn jouw favorieten?

6 thoughts on “Vraag van de week: Zijn er nog echte actiehelden?

  1. Hey Nostra,
    ik vind Jason Statham toch een echte actieheld. Zoals de groten van weleer kan hij behoorlijk wat incasseren en of je het nu leuk vindt of niet, de man heeft charisma. Maar de echte actiehelden van nu zijn volgens mij de Ethan Hunts en de James Bonds van deze wereld.
    Wat te denken van Tom Cruise, die potjandorie al zijn stunts ook nog eens zelf uitvoert. Als dat geen actieheld is 😉

    • Ja, voor mij zijn het op het moment Dwayne Johnson en Statham, die beide enorm veel charisma hebben en regelmatig concepten weten te verkopen die niet geloofwaardig zijn. Dat is voor mij persoonlijk het gevoel dat ik bij een actiester heb.

      En alhoewel Tom Cruise zeker zijn stunts uitvoert en daarbij meer doet dan menig ander acteur denk ik toch niet direct aan hem als ik actiester hoor. Misschien komt dat door de films waar hij in z’n carrière in heeft gespeeld, dat is heel gevarieerd.

    • Zie m’n eerdere opmerking. Ja hij doet dingen die je verder alleen een Jackie Chan ziet doen, maar omdat z’n oeuvre breder is past hij denk ik niet in het “hokje” actieheld.

  2. Het zijn andere tijden voor dit soort films.
    The Expendables reeks reken ik tot de laatste echte uitschieter binnen het genre. Dwayne Johnson is de troonopvolger van Arnold Schwarzenegger. Bekijk de intro van The Rundown nog eens. Statham kan als Stallone doorgaan. Liam Neeson is een fascinerende acteur, en is dan de moderne Charles Bronson, hoewel hij een veel betere acteur is.

    Wat mensen ook schijnen te vergeten is dat (ruim geschat) zo’n 90% van de actiefilms straight-to-dvd was. Enkel de grote jongen mochten op groot scherm. Daarbij, we vergeten alles voor de jaren 80 waar acteurs als John Wayne, Lee Marvin, Clint Eastwood (die Schwarzenegger dan als zijn opvolger ziet) en SteveMcQueen het mooie weer maakten.

    Trouwens, veel van de personages (John Matrix, John Rambo, James Braddock, Dutch, …) uit die jaren 80 films waren Vietnam-veteranen. Dat vormde een deel van de verwerking na die vreemde, vredevolle jaren 70 waar ze aan de schandpaal werden genageld.

    James Bond is een fascinerend voorbeeld. Maar die bestaat al sinds de jaren 60. Ethan Hunt en Jason Bourne categoriseer ik als klonen. Dat zijn Bond-films met andere personages.

    • Mooie vergelijkingen waar ik me wel in kan vinden 🙂

      Jaren ’80 en ’90 was inderdaad een overload aan dat soort films en daarmee misschien wel het hoogtepunt van het genre.

      James Bond en de andere personages zijn spionnen die veel kunnen (wat meestal gepaard gaat met actie), maar het maakt ze geen echte actiehelden voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *